STOPPET: Mannen i blå dress med skulderveske er russisk etterretningsagent. Her blir han stoppet av en PST-agent som sier at de vet hva han holder på med og at de følger med på ham. Foto: PST
STOPPET: Mannen i blå dress med skulderveske er russisk etterretningsagent. Her blir han stoppet av en PST-agent som sier at de vet hva han holder på med og at de følger med på ham. Foto: PSTVis mer

Russisk spion konfrontert på åpen gate av PST

Var på vei til kildemøte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen med den svarte veska på bildet over er i følge PST russisk etterretningsagent. Her blir han stoppet ved Youngstorget i Oslo av en nordmann som presenterer seg fra Poltiets sikkerhetstjeneste (PST). Det er TV2 som i dag først publiserte det unike bildet.

- Vi har kunnskap om at du er på vei til et møte med en norsk kontakt, sier mannen fra PST.

Russeren skjønner dermed at han er avslørt og at norsk kontraetterretning følger med på ham. Dermed er det blitt svært vanskelig for ham å fortsette arbeidet her i landet.

Det var PST selv som fotograferte spionkonfrontasjonen på åpen gate i Oslo sentrum.

Infiltrerer PST har de siste årene jevnt og trutt advart mot økende utenlandsk spionasje i Norge. Spioner infiltrerer, rekrutterer, avlytter, utpresser og begår tyveri i her i landet, mange under dekke av å være utenlandske diplomater.

I PSTs siste trusselvurdering ble Russland og Kina utpekt som særlig aktive her til lands. Det er de som også har de største kapasitetene.

- Det at Norge støtter og følger opp internasjonale sanksjoner mot Russland, regner vi med at vil fortsette russisk etterretningsvirksomhet, sier PST-sjefen, og sier at Russland nok vil prøve å senke virkningen av sanksjonene mot seg.

Hun sier det å true nasjonale interesser og norsk sikkerhet er uakseptabelt. I trusselvurderingen skriver PST at russisk spionasje i Norge hovedsakelig retter seg mot to saksfelt:

• Norges evne til å beskytte landet.
• Politiske beslutningsprosesser.