Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russisk spion og datteren ble forgiftet med nervegass

Det slå britisk politi fast.

FORGIFTET MED NERVEGASS: Den russiske eksspionen Sergei Skripal og hans datter Julia ble forgiftet med nervegass, slår det britiske politiet fast. Foto: Kommersant / Yuri Senatorov via REUTERS / NTB scanpix
FORGIFTET MED NERVEGASS: Den russiske eksspionen Sergei Skripal og hans datter Julia ble forgiftet med nervegass, slår det britiske politiet fast. Foto: Kommersant / Yuri Senatorov via REUTERS / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Søndag ettermiddag ble den russiske eksspionen Sergei Skripal og datteren Julia Skrupal funnet bevisstløse på en benk ved et kjøpesenter i Salisbury.

Nervegass

Nå har det britiske politiet slått fast at de to ble forgiftet med nervegass, melder nyhetsbyrået AP.

Foreløpig framstår det som et mysterium hvordan de to har fått i seg nervegassen.

Øyenvitnet Freye Church sier det så ut som de to hadde fått i seg «noe veldig sterkt».

- På benken var det et par, en eldre mann og en yngre kvinne. Hun lente seg på en måte inntil ham. Det så ut som hun hadde besvimt, sier Church.

- Han gjorde på sin side noen merkelige håndbevegelser, mens han så opp til himmelen, legger hun til.

​Far og datter er begge i kritisk tilstand. En britisk politimann er også kritisk syk etter å ha blitt utsatt for en tilsvarende nervegift, opplyser etterforskningsledelsen.

Dobbeltagent

66 år gamle Sergej Skripal arbeidet for russisk militæretterretning fram til 1999, da han pensjonerte seg. Han arbeidet siden i russisk UD til 2003, før han gikk inn i næringslivet. I 2004 ble han pågrepet i Moskva, og i avhør innrømmet han angivelig å ha blitt rekruttert av britisk etterretning så tidlig som i 1995, ifølge NTB.

Den 66 år gamle russiske mannen ble i 2006 dømt til 13 års fengsel for å navngi russiske agenter til den britiske sikkerhetstjenesten MI6.

I 2010 var han en av fire fanger som ble frigitt av Russland som en del av en bytteavtale for ti russiske spioner som ble holdt fanget i USA. Etter dette har han oppholdt seg i eksil i Storbritannia.

Skripals datter Julia bor i Russland, men var på besøk i Storbritannia da hun ble funnet livløs sammen med sin spiondømte far.

Hun skal ha besøkt sin far i hans eksil flere ganger, spesielt de to siste åra.

Onsdag ble det offentliggjort at Storbritannias innenriksminister, Amber Rudd, setter gang etterforskningen av 14 andre «mistenkelige» dødsfall etter søndagens hendelse.

- Vi vet fremdeles ikke akkurat hva som har skjedd, men det vi vet er at det som skjedde på Salisbury på søndag var en tragedie. Vi gjør alt vi kan for å finne ut av hva som skjedde. Det nasjonale sikkerhetsrådet møttes på tirsdag, og vi ble enige om at vi skal gjøre alt som skal til for å komme til bunns i dette, sier Rudd.

Russland avviser befatning med saken

Politiinspektør Craig Holden sier Storbritannias sikkerhetstjenester også jobber med å finne ut av hva som førte til at Skripal og datteren brått falt om.

​ - Vi jobber for å finne ut om noe kriminelt har skjedd, forklarer han.

Tirsdag kom det også til dels krasse uttalelser fra Storbritannias utenriksminister, Boris Johnson.

- Skulle det komme fram bevis som indikerer at en statsmakt er ansvarlig, så vil den britiske regjeringen svare på passende og kraftfullt vis, sa Johnson til britiske parlamentarikere.

Johnson fortalte også at «det vil bli svært vanskelig å se for seg at britisk tilstedeværelse under sommerens verdensmesterskap i fotball i Russland vil forløpe på normalt vis», dersom det skulle vise seg at Moskva står bak den ukjente sykdommen.

Ifølge utenriksministerens rådgivere siktet Johnson til offentlige tjenestemenn, og ikke det engelske landslaget.

​ - Vi registrerer at en tragisk situasjon har oppstått. Men vi har ikke informasjon om hva som kan være årsaken, eller hva denne personen gjorde, sa president Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov tirsdag.

Peskov sa også at britiske myndigheter ikke har bedt om bistand i etterforskningen. Peskov legger til at Moskva er klar til å samarbeide dersom britene ber om det.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!