Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Knyttes til Skripal-saken:

Russisk spion skal være «blåst»

Etterretningsoffiseren var i England da Sergej Skripal ble forgiftet med Novitsjok. Og i Bulgaria da en notorisk våpenhandler kollapset i Sofia.

BLÅST: Gravenettstedet Bellingcat hevder de kjenner identiteten til det som skal være en høytstående GRU-offiser som kan knyttes til både giftangrepet i Salisbury i England, og et giftangrep i Bulgaria i 2015. Her fra Salisbury i mars i fjor. Foto: Reuters / NTB Scanpix
BLÅST: Gravenettstedet Bellingcat hevder de kjenner identiteten til det som skal være en høytstående GRU-offiser som kan knyttes til både giftangrepet i Salisbury i England, og et giftangrep i Bulgaria i 2015. Her fra Salisbury i mars i fjor. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere har journalistene avslørt de egentlige identitetene til de to mennene Storbritannia mener sto bak forgiftningen av den russiske eksspionen og avhopperen Sergej Skripal.

Nå mener gravenettstedet Bellingcat å vite identiteten til en tredje høytstående GRU-offiser som også skal ha vært i England da Skripal og hans datter Julia ble utsatt for nervegiften Novitsjok i Salisbury i mars i fjor.

Den tredje offiseren i GRU, Russlands militære etterretningstjeneste, knyttes nå til Skripal-saken.

Han har tidligere blitt omtalt som Sergej Fedotov, men skal i realiteten hete Denis Sergejev, ifølge Bellingcat.

Identifiserte mistenkte

Foreløpig har Bellingcat bare brakt på det rene at en person med GRU-offiserens navn og utstedte pass oppholdt seg i London på det aktuelle tidspunktet. De holder døra åpen for at han ikke har hatt noe som helst med saken å gjøre.

Men gravenettstedet mener å vite at russiske myndigheter de siste månedene har forsøkt å slette alle offentlige dokumenter som kan bekrefte de Skripal-mistenktes og den tredje GRU-offiserens eksistens.

De to Skripal-mistenkte, som av britiske myndigheter er siktet for forgiftningen, kom til Storbritannia under navnene Ruslan Bosjirov og Aleksandr Petrov.

Og det var gjennom til dels offentlige dokumenter at Bellingcat kunne avsløre at:

De to mistenkte gikk offentlig ut på russisk TV og nektet for å ha noe med saken å gjøre, da under det Bellingcat og britiske myndigheter mener var dekknavn. Også russiske myndigheter, deriblant Vladimir Putin har nektet for at GRU har hatt noe med Skripal-saken å gjøre.

- PINLIG: Alexander Petrov og Ruslan Boshirov ble torsdag intervjuet på Russia Today. De to hevder de reiste til Salisbury som turister for å se katedralen i den lille byen - men at de ble skremt av kaldt vær og mye slaps i gatene. Video: London Metropolitan Police / RT / CNN Vis mer

Knyttes til bulgarsk giftangrep

Russeren under navnet Sergej Fedotov, som altså skal hete Denis Sergejev, er fra før mistenkt for å ha vært involvert i forgiftningen av en notorisk bulgarsk våpenfabrikkeier.

Tidligere denne uka annonserte Storbritannia og Bulgaria at de har innledet en felles etterforskning av Fedotov/Sergejev. Det opplyste den britiske ambassadøren til Bulgaria, Emma Hopkins, mandag.

Bellingcat mener å vite at mannen som reiste under navnet Fedotov var i Bulgarias hovedstad Sofia 28. april 2015 da den bulgarske våpenhandleren Emilian Gebrev kollapset under en middag.

Mellom liv og død

Gebrev hadde organisert middagen med sine polske forretningspartnere og fant sted på en luksusrestaurant i Sofia.

Han ble tatt til sykehus, men tilstanden hans forverret seg bare - og det raskt. Etter hvert havnet han i koma.

Det var først da legene begynte å behandle ham for en mulig forgiftning, at han begynte å bli bedre. Men i to uker skal han ha svevd mellom liv og død, ifølge Bellingcat.

Også Gebrevs sønn ble syk, og fikk de samme symptomene, men i mindre grad.

Hva som forårsaket kollapsen og sykdommen, er ikke kjent. Det mistenkes at det var en type gift, men bortsett fra at giften skal ha vært fosforbasert og giftig sprøytemiddel, ble giften aldri identifisert. Den ble analysert av et finsk laboratorium.

Fedotov/Sergejev skal ha forlatt Sofia og Bulgaria den samme kvelden, og dro til Moskva via Istanbul, ifølge gravenettstedet.

NERVEGIFT: Mannen bak nervegiften «Novichok» forklarer hvordan den angriper kroppen. To personer er på sykehus etter å ha blitt utsatt for giften. Video: CNN/NTB Scanpix Vis mer

Avsløringer

I oktober meldte det regimekritiske nyhetsnettstedet MBK at det ble holdt et krisemøte i det russiske forsvarsdepartementet etter at en rekke russiske spionoppdrag ble avslørt på kort tid.

Nettstedet finansieres av den tidligere fengslede forretningsmannen Mikhail Khodorkovskij, som er blant Putins fremste kritikere.

Dråpen som skal ha fått begeret til å renne over, var da nederlandske og britiske myndigheter skal ha avslørt en russisk plan om å hacke hovedkvarteret til Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) i Haag.

Da fire russere ble pågrepet, hadde de 20 000 dollar og 20 000 euro i kontanter på seg.

Bilen de hadde leid, var proppet med utstyr for å hacke trådløse nettverk.

En av de siktede hadde også på seg en taxikvittering. Den var spesifisert til å være fra GRUs hovedkvarter og til Sjeremetjevo-flyplassen i Moskva.

Som The Guardian påpekte da: I motsetning til James Bond, må moderne spioner levere reiseregning.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!