Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russisk spiondatter har våknet etter å ha blitt utsatt for giftangrep

Våknet etter flere uker på sykehuset.

FORGIFTET: Det skal ha blitt funnet nervegift på restauranten Sergei og Julia Skripal spiste på bare et par timer før de ble funnet livløse i en park i Salisbury. Foto: REX / Shutterstock / NTB scanpix
FORGIFTET: Det skal ha blitt funnet nervegift på restauranten Sergei og Julia Skripal spiste på bare et par timer før de ble funnet livløse i en park i Salisbury. Foto: REX / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tilstanden ble betegnet som kritisk for eksspionen Sergei Skripal og datteren Julia (33) etter at de ble utsatt for nervegift i Salisbury i England 4. mars. Sammen ble de funnet bevisstløse på en benk ved et kjøpesenter i byen.

Men nå er 33-åringen våken igjen. Det melder politiet i Storbritannia i en pressemelding.

- Jeg våknet for over ei uke siden, og er glad for å kunne fortelle at jeg blir sterkere for hver dag som går. Jeg er svært takknemlig for at så mange har vist interesse for meg, og for alle som har sendt meg meldinger med ønskninger om god bedring, sier datteren til eksspionen.

Hun retter en stor takk til alle som har bidratt til at hun har kommet fra hendelsen med livet i behold, og ber nå om at hun og familien får ro.

Var på besøk

Fram til 1999 jobbet Sergei Skripal for russisk militæretterretning. Siden arbeidet han i russisk UD fram til 2003, før han gikk inn i næringslivet. I 2004 ble han pågrepet i Moskva, og i avhør innrømmet han angivelig å ha blitt rekruttert av britisk etterretning så tidlig som i 1995.

I 2006 ble Skripal dømt til 13 års fengsel i Russland for å ha spionert på vegne av Storbritannia. Fire år senere ble mannen benådet som en del av en spionutvekslingsavtale mellom USA og Russland, og fikk asyl i Storbritannia

Skripals datter bor i Russland, men var på besøk i Storbritannia da hun ble funnet livløs sammen med sin spiondømte far.

I timene før de ble funnet livløse, skal de to ha spist og drukket på restauranten Zizzi og puben The Mill, som begge ligger like i nærheten av parken der de ble funnet.

Julia skal ha besøkt sin far i hans eksil flere ganger, spesielt de to siste åra.

Uklar giftkilde

De to ble sendt til sykehus og det gjøres nå tester for å identifisere hva det var som gjorde dem syke.

Britiske myndigheter mener at eksspionen og hans datter ble forgiftet av nervegiften Novitsjok og at Russland sto bak. Amerikanske etterretningsagenter mener de to kan ha blitt utsatt for nervegiften via ventilasjonsanlegget i bilen.

Andre har hevdet at de to fikk i seg gift etter at denne var plantet i spiondatterens koffert.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!