<strong>BLØFF:</strong> Den avanserte «roboten» Boris imponerte alle med sine livlige dansetrinn. Det vekket mistanke hos våkne bloggere. Foto: Skjermdump Rossija24 / YouTube
BLØFF: Den avanserte «roboten» Boris imponerte alle med sine livlige dansetrinn. Det vekket mistanke hos våkne bloggere. Foto: Skjermdump Rossija24 / YouTube Vis mer

Robot

Russisk superavansert robot avslørt som bløff

Viste seg å være en mann i kostyme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Roboten Boris ble nylig framstilt av en statlig russisk tv-kanal som et eksempel på den innovative utviklingen på teknologifeltet i Russland.

I forbindelse med en teknologimesse for ungdom entret Boris scenen som et underholdningsinnslag for å oppmuntre unge til å bli nysgjerrige på robot-teknologi.

Med sine imponerende menneskeliknende bevegelser danset han rundt på scenen, til publikums store begeistring.

Reporteren fra statskanalen Rossija24 var svært entusiastisk:

- På messa kan man se de beste robotene man kan lage med tidens mest moderne teknologi. Roboten Boris har allerede lært seg å danse, og er ikke så aller verst.

- Jeg er god i matematikk, men nå vil jeg studere kunst og komposisjon, svarer roboten med metallisk stemme.

Avslørt som bløff

Noen årvåkne bloggere fattet imidlertid mistanke, og stilte flere betimelige spørsmål, ifølge den russiske nettsida Tjournal.

- Hvorfor har den ingen synlige sensorer?

- Hvorfor gjorde den så mange «unødvendige bevegelser» da den danset? Enhver som har sett video av avanserte menneskeliknende roboter vet at de gjør metodiske, kalkulerte bevegelser.

- Og ikke minst; hvorfor ser den ut som om en mann ville passet perfekt på innsida?

Det fellende beviset kom da et bilde av «roboten» fra intervjuet ble postet på Twitter. Den viste en synlig glippe i nakken, som avslørte at det måtte være en person på innsida.

Torsdag morgen publiserte også det russiske nyhetsbyrået MBKh Media, grunnlagt av Putin-motstander Mikhail Khodorkovsky, bilder av den angivelige skuespilleren mens han tar på seg kostymet.

Ifølge The Guardian avviser arrangørene av teknologikonferansen at det var deres intensjon å framstille roboten som ekte.

Det er uklart om Rossija24 hadde i oppdrag å gjøre nettopp det, men onsdag morgen ble videoen midlertidig fjernet fra deres YouTube-konto. Nå er den riktignok tilbake igjen.

Bløffet om kunstig intelligens

Det er som nevnt usikkert hvorvidt Boris var et forsøk på å framstille den russiske teknologiutviklingen som mer innovativ enn den faktisk er.

Det er imidlertid ikke første gang mediene har latt seg lure av roboter som seinere blir avslørt som juks. I fjor gikk mediesensasjonen Sophia fra det Hongkong-baserte selskapet Hanson Robotics verden rundt, som et imponerende bevis på kunstig intelligens.

Hun prydet forsiden av motemagasiner som Elle og Cosmopolitan, holdt tale for FN og gjorde intervjuer hos blant andre Jimmy Fallon og God Morgen Norge.

Høydepunktet kom da roboten ble innvilget statsborgerskap i Saudi-Arabia.

Seinere har eksperter som har sett på den åpne kildekoden som ligger ute på GitHub kommentert at hun ikke er noe særlig mer avansert enn en chatbot med ansikt.

- Jeg mener at Sophias største bidrag er at den har flere menneskeliknende komponenter som jobber sammen, sier PhD-student ved det anerkjente universitetet MIT til Quartz.

Avsløringen har ført til flere diskusjoner i teknologimiljøer omkring kunstig intelligens, og hvorvidt det er riktig å gi roboter identitet og anerkjennelse gjennom blant annet innvilget statsborgerskap.

Uansett kan den til dels ukritiske mediedekningen tyde på at mange har fått et inntrykk av at robotenes inntog er litt nærmere enn det faktisk er.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer