Russisk topp-politiker hevdet at Snowden hadde sagt ja til Venezuelas asyltilbud

Ble sitert av medier verden over. Så trakk han meldingen tilbake og sa at han hadde sett det på nyhetene.

KAOS: Det ble kaos da en russisk politiker sendte ut en feilaktig melding på Twitter om Edward Snowden. Foto: AP Photo/The Guardian, Glenn Greenwald and Laura Poitras/NTB Scanpix
KAOS: Det ble kaos da en russisk politiker sendte ut en feilaktig melding på Twitter om Edward Snowden. Foto: AP Photo/The Guardian, Glenn Greenwald and Laura Poitras/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det skapte full forvirring da Alexi Pushkov, som leder Statsdumaens utenrikskomitee, sendte ut en melding på Twitter om at spionsiktede Edward Snowden hadde takket ja til asyltilbudet fra Venezuela.

Twitter-kaos Verdens ledende nyhetsbyrå, med AFP, AP og Reuters i spissen, meldte om nyheten og siterte Pushkov på meldingen.

Ifølge AFP skal han ha skrevet at Snowden «som forventet har takket ja til Maduros tilbud om politisk asyl. Tilsynelatende var dette den beste løsningen for Snowden».

Så forsvant meldingen.

Nå skriver politikeren at han hadde fått informasjonen fra en nyhetssending på kanalen Vesti-24, og ikke hadde nørt noe selv.

The Guardians Moskva-korrespondent Miriam Elder skrev midt i kaoset på Twitter at Vladimir Putins talsmann ikke kunne bekrefte meldingen.

To uker i transitt Snowden har tilbrakt over to uker i transittområdet på flyplassen i Moskva i påvente av at et av de 27 landene han har bedt om asyl i skal gi ham beskyttelse.

Etter at det lenge så dystert ut med en rekke land som avslo søknaden, blant annet UDI i Norge, tilbød i løpet av helga Venezuela, Nicaragua og Bolivia varsleren asyl.

I dag ba Venezuelas president Nicolás Maduro Snowden om å bestemme seg for om han virkelig vil reise til det søramerikanske landet.

- Må bestemme seg - Vi har fått asylsøknaden. Han er nødt til å bestemme seg for når han flyr, hvis han har lyst til å fly hit til slutt, sier Maduro til journalister i presidentpalasset i den venezuelanske hovedstaden.

- Vi fortalte denne unge mannen «kom hit, du blir forfulgt av imperiet», sa Maduro og refererte til 30-åringens hjemland USA.