FOTOFORBUD:  Det var fotoforbud under fengslingsmøtet mandag. Anders Behring Breivik hadde bestemt at han ikke ville fotograferes.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FOTOFORBUD: Det var fotoforbud under fengslingsmøtet mandag. Anders Behring Breivik hadde bestemt at han ikke ville fotograferes. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Russisk TV-kanal viser bilder av Breivik i retten

Ga blaffen i fotoforbud, og la ut levende bilder av Anders Behring Breivik på nett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var fotoforbud i selve rettssalen under fengslingsmøtet sist mandag. Den russiske TV-kanalen NTV filmet imidlertid fra storskjermen som var satt opp i en reservesal, der presse hadde fått plass.

Flere sekvenser der man ser Breivik i hvit skjorte, slips og sin svarte dress er klippet inn i en reportasje som TV-kanalen har lagt ut på sine nettsider.

Videoreportasjen ble publisert like før klokka åtte mandag kveld, åtte timer etter at fengslingsmøtet var avsluttet.

Ville ikke fotograferes Lederen av Norsk Redaktørforening, Aftenpostens Harald Stanghelle, sa før fengslingsmøtet at han var usikker på om noen ville komme til å ta bilder av Breivik.

- Det er vanskelig å si om noen vil bryte reglene og ta bilder. Det er den siktede som har bestemt at han ikke vil fotograferes, sa Stanghelle.

Russiske medier har vært omtalt tidligere. I midten av oktober fortalte Breiviks hovedforsvarer Geir Lippestad til TV 2 at det plutselig en dag sto to utenlandske journalister på kjøkkenet hans. Det var hans tre år gamle datter som støtte på de to journalistene som representerte et russisk nyhetsbyrå.

- Hun kom løpende etter å ha oppdaget dem. De så etter meg for å få et intervju. Jeg ba dem om å gå veldig fort ut, og det gjorde de, sa Lippestad til VG Nett.

I sin hunger etter informasjon om Breivik, fortalte Lippestad til VG tidligere denne uka at utenlandske journalister har kontaktet ham og truet ham.

Ikke referatforbud Fengslingsmøtet sist mandag var det fjerde, men det første hvor pårørende, publikum og presse fikk være til stede. Til sammen rundt 550 personer fulgte fengslingsmøtet i fem forskjellige rettssaler.

Etter at han helt mot slutten avslo Breiviks ønske om å få tale til de pårørende, valgte dommer Torkjel Nesheim å oppheve referatforbudet fra fengslingsmøtet.

Breivik fikk 12 nye uker i varetekt, fire av dem med fortsatt medieforbud og åtte av dem med brev- og besøkskontroll.

(NTB)