Kraftig oppgjør med Putin-regimet:

Russisk TV ryster Norge

Utenriksdepartementet tar et kraftig oppgjør med Putin-regimet, som de mener at får stadig sterkere totalitære trekk. Blant annet tar de for seg hatretorikk på statsstyrt russisk TV.

«MOSKVA»: Angrepet på krigsskipet «Moskva» kommenteres på russisk TV. Video: Twitter. Reporter: Emma Dalen. Vis mer
Publisert

Nylig omtalte Dagbladet at utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) mener at «Putin-regimet har gått fra å være autoritært til å stadig få sterkere totalitære trekk». Deretter svarte Russlands ambassade i Norge i en uttalelse til Dagbladet at de noterer seg slike utspill og varsler den russiske regjeringen om det.

Nå har Utenriksdepartementet sendt en omfattende uttalelse signert statssekretær Eivind Vad Petersson (Ap) til Dagbladet hvor de utdyper sitt syn. Blant annet viser Petersson til hatretorikk på statsstyrt russisk TV, noe han opplever som et kjennetegn på et totalitært regime.

MÅ VENTE: Russlands president ser ikke fornøyd ut før møtet med den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğan. Vis mer

Norges oppgjør med Russland

Statssekretær Petersson innleder uttalelsen med å peke det første av totalt tre tegn på at Putin-regimet får stadig sterkere totalitære trekk.

«Jeg mener vi må kunne si at Putin-regimet i det siste, spesielt siden Russlands angrep på Ukraina i februar, har fått stadig sterkere totalitære trekk. Regimet har lenge forsøkt å kneble kritiske røster, men denne politikken har nådd nye høyder etter Russlands brutale invasjon av Ukraina».

«Landets siste uavhengige nyhetsmedier, blant annet Novaja Gazeta, Ekho Moskvy og Dozjd, har blitt tvunget til å legge ned virksomheten. I mars vedtok det russiske parlamentet en lov som gjør det forbudt å spre 'falske nyheter' om krigen i Ukraina, med strafferammer på inntil 15 års fengsel».

«Man kan bli fengslet for å bruke ordet 'krig' om den såkalte 'spesialoperasjonen' i Ukraina, og for å kritisere russiske væpnede styrker. Demonstranter som bærer plakater med ordene 'Nei til krig', eller til og med plakater uten tekst, blir pågrepet umiddelbart».

«Denne ekstreme ensrettingen og kneblingen av kritiske røster er tydelige tegn på et totalitært styresett».

«Stadig hardere retorikk»

Videre tar Petersson for seg hatretorikk, deriblant fra kommentatorer og programledere på statsstyrt russisk TV.

«Dette ledsages av stadig hardere retorikk. President Putin har tatt til orde for en 'selvrensing' av samfunnet. Parlamentspresident Vjatsjeslav Volodin kaller russere som har valgt å reise til utlandet 'forrædere'. På statsstyrt russisk TV oppfordrer kommentatorer og programledere på daglig basis til nådeløs behandling av 'fascistene' i Ukraina».

«Denne type hatretorikk fra regimets ledende representanter er et annet kjennetegn på et totalitært regime».

Den russiske programlederen Olga Skabajeva, mener at tiden har kommet for å endre betegnelsen på det russerne kaller en «spesialoperasjon». Video: AP / Reuters / Twitter. Reporter: Magnus Paus / Dagbladet TV & Siri Åbø Wiersen / Dagbladet Vis mer

«Løgnaktig fortelling»

Mot slutten tar Petersson et oppgjør med det han omtaler som en løgnaktig fortelling som befolkningen blir presentert for.

«Videre ser vi at regimet forsøker å mobilisere støtte fra samfunnet til den aggressive krigføringen. Befolkningen blir presentert en løgnaktig fortelling om at befolkningen i de russiskokkuperte områdene av Ukraina trues av folkemord fra ukrainske myndigheters side».

«Det oppfordres til patriotisme og nasjonalisme, helt ned til barneskolen. Det rapporteres om at lærere har mistet jobben etter at studenter har angitt dem for å ha kommet med utsagn som bryter med regimets linje».

«Mobiliseringen av samfunnet, angiveriet og et propagandaapparat som sprer løgn og oppfordrer til hat, er et tredje kjennetegn på et totalitært regime».

Avslutningsvis skriver statssekretæren at Utenriksdepartementet vil støtte Ukrainas forsvarskamp mot Russland, støtte arbeid for menneskerettigheter i Russland og støtte russiske samfunnsaktører som har blitt tvunget i eksil.

«Vi ser med dyp bekymring på utviklingen i Russland», skriver Petersson i uttalelsen til Dagbladet.

MISSIL: Vladimir Putin talte på den årlige feiringen av marinen i St. Petersburg, og presenterte planen for det nye «supervåpenet» Tsirkon-missilet. Video: AP / Reuters Vis mer

Russlands svar

I forrige uke skrev Russlands ambassade i Norge til Dagbladet at de registrere slike utspill som Huitfeldts utspill om Putin-regimet, og at de orienter den russiske regjeringen om det.

«Uttalelser fra høytstående regjeringsmedlemmer mot statsoverhoder noteres spesielt, og selvfølgelig føyer de nevnte uttalelsene seg i rekken av uvennlige uttalelser fra Oslo mot Den russiske føderasjonen», skrev de til Dagbladet.

Deretter mente de at Huitfeldts ord «gjenspeiler en trendy konkurranse under parolen: 'Hvem som på mest rikelig vis vil fordømme Russland'»

«Det er ikke vår stil å delta i dette. Dessuten følger vi alle diplomatiets etiske regler», avsluttet ambassaden.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer