Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hevder de kan ha vaksine godkjent om to uker

Russisk vaksinebombe

Russiske forskere mener de er veldig nære et nytt «Sputnik-øyeblikk». - Tror det ikke før jeg ser det, sier overlege Preben Aavitsland i FHI. Også Forskningsråd-direktøren er skeptisk.

VAKSINE: Det jobbes på spreng verden rundt for å få klar en vaksine som skal beskytte mot coronaviruset. Russiske forskere mener de er veldig nære.     Foto: (AP Photo/Ted S. Warren, File)/NTB Scanpix.
VAKSINE: Det jobbes på spreng verden rundt for å få klar en vaksine som skal beskytte mot coronaviruset. Russiske forskere mener de er veldig nære. Foto: (AP Photo/Ted S. Warren, File)/NTB Scanpix. Vis mer

En rekke land jobber på spreng for å utvikle en vaksine mot coronaviruset. Nå opplyser forskere ved Gamaleja-instituttet for epidemiologi i Moskva, til CNN at Russland kan ha en vaksine godkjent om to uker.

Den vil i første omgang tas i bruk av helsepersonell som står i frontlinjen i kampen mot pandemien.

Den raske prosessen reiser derimot en rekke spørsmål om hvordan Russland har vært så effektive, og om vaksinen er tilstrekkelig testet.

ØKNING: På bare ett døgn er det registrert 1592 nye dødsfall som følge av coronaviruset i USA. Reporter: Christian Wehus. Video: Osceola County Police Vis mer

Mye av kritikken bygger på Russlands intensjoner om å være først ute - at landet har politiske baktanker og ønsker å framstå som et ledende land innenfor global forskning, ifølge CNN.

Det avslår imidlertid Alexander Ginsburg, som er leder for prosjektet.

- Forskernes fokus er ikke å komme før alle andre, men å beskytte folket, sier han til CNN.

Overrasket

Direktør i Norges forskningsråd, John-Arne Røttingen, sier han blir overrasket hvis vaksinen blir godkjent så raskt.

- Det vi ser i Norge nå er at med det raskeste tempoet vårt så kan man lande på et resultat om et år. Jeg blir overrasket om denne vaksinen fra Russland blir godkjent av legemiddelverk i løpet av kort tid.

Likevel, legger ikke Røttingen skjul at det kan være mulig. Røttingen leder den globale styringsgruppa for WHOs store studie om behandling.

SKEPTISK: John-Arne Røttingen, administrerende direktør i forskningsrådet, er en av flere som er skeptiske til nyheten fra Russland.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SKEPTISK: John-Arne Røttingen, administrerende direktør i forskningsrådet, er en av flere som er skeptiske til nyheten fra Russland. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Hvis man kan legge fram gode og robuste data så er det jo mulig, men det må jo testes for å se om det faktisk er en beskyttelse. Det er flere faser man skal gjennom.

- Tvilsom

Han får støtte av overlege i FHI, Preben Aavitsland.

- Det tror jeg ikke før jeg ser det. Vi må selvfølgelig se hvilken data eller forskning som ligger bak den vaksinen, men jeg er tvilende til at den er effektiv, sier Aavitsland til Dagbladet.

Selv om mange andre vaksinekandidater er kommet til fase tre i utviklingen, er denne russiske vaksinen fortsatt under fase to. Forskerne i Moskva planlegger å være ferdig med fasen 3. august, og umiddelbart gå over i neste fase. Både fase en og to gjøres i laboratorier med friske, frivillige deltakere. Fase tre går på uttesting, og kan for eksempel gjøres i land hvor det er stort utbrudd av coronasmitte. Dette kan ta flere måneder, ifølge FHI.

ALVORLIG: På kort tid har Moss kommune gått fra ingen coronatilfeller, til 21. Video: NTB Scanpix Vis mer

- De vaksiner vi tar i bruk i Norge skal være testet ut på en god måte, og de skal godkjennes av den europeiske og det norske legemiddelverket. Det er helt uaktuelt å ta i bruk vaksinen fra Russland før den er testet ordentlig. For å få en godkjenning trengs det grundig testing og dokumentasjon på at den virker og er trygg, forteller Aavitsland.

Tall fra Worldometers viser at Russland har fler enn 800 000 smittetilfeller per nå.

Sputnik-øyeblikk

Et statlig investeringsfond finansierer prosjektet som går på utvikling av vaksinen.

Direktør for fondet, Kirill Dmitriev, sammenlikner dette med den suksessfulle satellittutskytningen i 1957.

- Dette er et Sputnik-øyeblikk, sier Dmitriev til CNN.

Med Sputnik lyktes Sovjetunionen, som Russland var en del av, med å skyte opp verdens første kunstige satellitt. Dette kom som en stor overraskelse på USA og resten av verden, og resulterte i «Sputniksjokket»

- Amerikanerne var overrasket da de hørte om Sputnik. Det er det samme med denne vaksinen. Russland vil komme fram først, hevder han.

Til tross for optimisme fra russerne, har de ennå ikke publisert noe data eller undersøkelser som kan vise at de er godt på vei. Ifølge forskerne vil mer informasjon, data, og resultater publiseres helt i starten av august.

Tidligere denne måneden benektet Russland rykter og anklager om at spioner fra Moskva hadde hacket seg inn i amerikanske, britiske og kanadiske forskningslaboratorier for å stjele vaksinedata og annen konfidensielt informasjon. Det var CNN som omtalte saken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!