Russisk vrak hadde radioaktivt stoff likevel

Kom for en dag på gjenvinning i Bærum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vraket av den russiske krysseren Murmansk inneholdt likevel radioaktivt stoff. Det viste seg da et lass apparater fra vraket ble levert til gjenvinning i Bærum.

I 15 år har norske myndigheter, inkludert Kystvakten, SFT og Sjøfartsdirektoratet, fastholdt at det ikke fantes radioaktivt stoff i vraket som fortsatt ligge i fjæra utenfor Sørvær.

Men for et år siden ble en kasse apparater og utstyr fra vraket levert til avfallsselskapet Eurovironment på Fornebu i Bærum. Utstyret var hentet av selskapet Veolia og Bellona som ville undersøke muligheten for gjenvinning.

Men alarmen gikk da en metallboks gjorde utslag, skriver Aftenposten. Statens strålevern rykket ut og fant en radioaktiv kilde.

Hadde boksen gått til gjenvinning, kunne det ha ført til en alvorlig ulykke. Både i Brasil og i Spania har ansatte mistet livet etter å ha smeltet utstyr de ikke visste var radioaktivt.

Tidligere ordfører Odd-Egil Simonsen, som i årevis kjempet for å bli kvitt vraket, føler seg lurt og mener at myndighetene har ført innbyggerne i området bak lyset.

Både han og mange andre har vært om bord i vraket, og mange har forsynt seg av utstyr i skipet, uten å vite at det fantes radioaktive kilder om bord.

Det over 200 meter lange Murmansk drev på land julaften 1994 da slepet røk mens det var under slep fra Russland til opphogging i India. (©NTB)

KRYSSEREN MURMANSK: Den russiske krysseren kom i drift og drev på land. Foto: GUNNAR SÆTRA/Scanpix
KRYSSEREN MURMANSK: Den russiske krysseren kom i drift og drev på land. Foto: GUNNAR SÆTRA/Scanpix Vis mer