Godt år for aksjonærene:  Men det er foreløpig liten gassgevinst for Helge Lund og Statoil.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
Godt år for aksjonærene: Men det er foreløpig liten gassgevinst for Helge Lund og Statoil. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

Russiskdrevet gassgevinst i det blå for Statoil

Statoil kan tjene stort på en situasjon hvor Europa går vekk fra russisk gass, men inntil videre er gassprisen en hodepine.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Det har vært et lykkens år å være Statoil-aksjonær. Etter fire år med tilnærmet flat avkastning har aksjen steget 14 prosent hittil i år, skriver Finansavisen.

Det startet med en vellykket kapitalmarkedsdag i februar, hvor budskapet om at Statoil strammer inn pengesekken internt og overfor leverandører, mens de åpner den for aksjonærene, økte børsverdien av selskapet med 27 milliarder kroner.

Det neste kursløftet kom i månedsskiftet februar/mars, da konflikten på Krim-halvøya nådde sitt foreløpige klimaks. Den effekten har imidlertid gitt lite utslag på bunnlinjen.

- Selv om de truer med å kutte forsyningen, leverer Russland fortsatt gass som tidligere til Europa, og nå som vi er inne i vårsesongen faller etterspørselen videre, sier energianalytiker Lill Sandvik i Bayerngas Norge til Finansavisen.

Store lagre Etter en svært mild vinter er de europeiske gasslagrene nå på høye nivåer. Situasjonen er stikk motsatt fra i fjor, da en kald vinter gjorde at lagrene måtte fylles på våren og sommeren. Derfor stuper også kontraktene i gassmarkedet.

Situasjonen er dermed at krisen i Ukraina kan bli en gullgruve for Statoil på sikt, dersom importen av russisk gass til Europa kuttes.

Foreløpig er det imidlertid lave gasspriser, og dermed inntekter, som gjelder.

Flere nyheter Utbyttenyheter fra Statoil
Statoil vil hamstre egne aksjer
Stor forskjell på Castberg-alternativene