GATESALG:  En selger plasserer varene han har å selge på taket til en brukt Toyota-bil. Han selger varer på det åpne bilsalg-markedet i Krasnoyarsk i Russland. Stadig flere russere er tvunget til å kjøpe alkohol på det illegale markedet fordi de ikke har råd til øl og vodka, som stiger i pris. Foto: Ilya Naymushin / Reuters / Scanpix
GATESALG: En selger plasserer varene han har å selge på taket til en brukt Toyota-bil. Han selger varer på det åpne bilsalg-markedet i Krasnoyarsk i Russland. Stadig flere russere er tvunget til å kjøpe alkohol på det illegale markedet fordi de ikke har råd til øl og vodka, som stiger i pris. Foto: Ilya Naymushin / Reuters / ScanpixVis mer

- Russiske alkoholikere tyr til hjemmebrent og rengjøringsprodukter

Har ikke råd til øl og vodka. Salget stuper.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russland og president Vladimir Putin blir stadig mer isolert fra resten av Europa. Det skaper problemer for landets økonomi, som er i trøbbel. Det siste halvåret har rubelen nær kollapset.

Rubelens fall skyldes en kombinasjon av fallende oljepriser og vestlige sanksjoner på grunn av Russlands rolle i Ukraina.

Om ikke president Putin og hans folk merker den økonomiske krisa på kroppen, så er situasjonen verre for den vanlige russer. Den siste tida har økningen i forbruket av potensiell farlig, og dødelig, hjemmebrent økt. Det har også inntaket av medisinsk alkohol og rengjøringsprodukter, skriver nyhetsbyrået Ap.

Arbeidsløshet, lønnskutt og prisøkning har bidratt til at Russlands problemer med alkohol har økt ytterligere. Landet har lenge hatt et problem med alkoholisme, men nå synes de med alkoholproblemer å drikke livsfarlig drikke, fordi de ikke har råd til å kjøpe vanlig alkohol.

Legen Alexander Polikarpov leder en alkohol-rehabiliteringsklinikk i Moskva. Han sier at han har merket en «bølge» med nye komplikasjoner hos pasientene klinikken får inn. Flere av de innlagte kommer inn med epilepsi-lignende anfall.

HER GÅR DET I HONNING-DRINK:  En gjeng russere drikker medovukha, en alkoholbasert honningdrink, i byen Krasnoyarsk i Russland. Foto: Ilya Naymushin / Russland / Scanpix
HER GÅR DET I HONNING-DRINK: En gjeng russere drikker medovukha, en alkoholbasert honningdrink, i byen Krasnoyarsk i Russland. Foto: Ilya Naymushin / Russland / Scanpix Vis mer

- En rekke av pasientene som før hadde råd til dyr sprit er nå tvunget til å reorientere seg. Det drikker billigere sprit som ofte er av langt dårligere kvalitet, sier lege Polikarpov.

Øl- og vodka-salget stuper Salget av øl og vodka har sunket kraftig, samtidig som prisene har steget. Øl har vært Russlands mest populære drikk, men salget har sunket med 10.5 prosent i januar. Også vodka-salget går ned, med 17.6 prosent samme måned.

Eksperter tror ikke at salgsfallet betyr at folk drikker mindre - men at de er tvunget til å kjøpe alkohol på det illegale og langt farligere svarte markedet.

Markedsanalytikeren Vadim Drobiz sier også at de opplever en sterk økning i salget av «hår-vokse-midler og rengjøringsmilder for bad», ifølge Ap.

SALGSNEDGANG:  En kunde ser hva han skal kjøpe i alkoholhyllene i et supermarket i Moskva. Men stadig flere russere sliter økonomisk, og har ikke nok penger til å kjøpe alkohol. Foto: Maxim Zmeyev / Reuters / Scanpix
SALGSNEDGANG: En kunde ser hva han skal kjøpe i alkoholhyllene i et supermarket i Moskva. Men stadig flere russere sliter økonomisk, og har ikke nok penger til å kjøpe alkohol. Foto: Maxim Zmeyev / Reuters / Scanpix Vis mer