- Russiske aviser bløffer

MOSKVA (Dagbladet): Bøker og dokumenter plukkes ned fra hylla. I løpet av dagen må kontoret tømmes. Rune Castberg forlater Russland i morgen ettermiddag. Han som mer enn noen misliker etterretning er nå selv rammet av spillet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fiskeriråden ved den norske ambassaden ser paradokset.

- Javisst er det skjebnens ironi. Jeg har alltid foraktet spionasje og etterretning. Etter at jeg begynte å arbeide med Russland-spørsmål har jeg det langt opp i halsen. Og så dette, sier Castberg.

Den utviste fiskeriråden føler seg tråkket på som fagmann:

- Min ære og integritet som forsker og diplomat er krenket, påpeker han.

Ikke anholdt

Innimellom ryddingen tar Rune Castberg seg tid til å lese ferske russiske publikasjoner. «Den uavhengige avisen» i Moskva trekker fram en episode fra 1993, og skriver at diplomat Rune Castberg ble tatt av russisk etterretning i Murmansk.

- Jeg ble slett ikke anholdt, slik de skriver. Ingen russisk journalist har bedt om intervju med meg. Ikke rart det blir feil da. Sannheten om Murmansk-episoden er at tollvesenet beslagla PC-en min, 25 disketter og noen papirer. All informasjon som fantes der var åpen og hentet inn fra russiske forskerkolleger på lovlig vis, forklarer fiskeriråden.

Pinlig sak

Dokumentene var ikke hemmelige og dreide seg om uskyldige miljø- og energispørsmål. Etter at utenriksminister Johan Jørgen Holst engasjerte seg personlig, fikk Castberg det meste tilbake etter fire måneder. Et par filer var slettet. Russiske aviser i Murmansk betegnet historien som flau og pinlig, for sikkerhetstjenesten. Saken ble omtalt som en skandale.

- Trolig er historien likevel arkivert på meg og brukes nå for å legitimere russernes hevnaksjon, tror Rune Castberg.

- Helt vilt

Rune Castberg reagerer også sterkt på en norsk reportasje han hentet ut på Internett i går.

- De skriver at jeg har hatt tilknytning til etterretningstjenesten og at jeg har jobbet ved Forsvarets Overkommando. Helt vilt og tatt fullstendig ut av lufta. Jeg sa det i går, og gjentar det med styrke: Jeg har aldri hatt noe med etterretning å gjøre. Jeg kommer heller aldri til å ha det. Castberg tror misforståelsen kan ha oppstått fordi han har tatt russisk språkkurs ved Forsvarets skoler.

- Norske diplomater jobber ikke som spioner, understreker han.

- Hvordan er opplevelsen av å være hovedperson i et slikt drama?
- Skulle gjerne vært det foruten. Men jeg er for åpenhet, og synes uansett det er viktig å være ærlig overfor media. Personlig skal jeg klare å takle dette. Det ville nok vært verre å bryte opp på så kort varsel for en diplomat med familie og unger i skolen.

Jeg er fri og frank. Og snart er det påske.

RYSTET: - Feil på feil, sier Rune Castberg om det som skrives om ham i russiske medier.