VISTE SEG FRAM: Et russisk TU-160 Blackjack-bombefly (øverst) blir her avskåret av et britisk Tornado F3-fly. Hendelsen skjedde 10. mars. Foto: REUTERS
VISTE SEG FRAM: Et russisk TU-160 Blackjack-bombefly (øverst) blir her avskåret av et britisk Tornado F3-fly. Hendelsen skjedde 10. mars. Foto: REUTERSVis mer

Russiske bombefly flekser muskler utenfor Skottland

Ble jaget av britiske Tornadoer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Tidligere denne måneden ble to britiske jagerfly sendt på vingene etter at forsvaret fikk meldinger om at russiske bombefly nærmet seg Skottland.

Etter å ha vist seg fram forsvant omsider de to russiske Tu-160-flyene.

- Dette var ikke noen uvanlig hendelse, og mange vil nok bli overrasket over hvor ofte vi har avskåret russiske fly. Siden starten av 2009 har det skjedd over 20 ganger, sier Mark Gorringe i Royal Air Force ifølge CNN.

Den siste episoden skjedde 10. mars, da de to russiske bombeflyene ifølge det britiske forsvarsdepartementet gikk inn i britisk luftrom utenfor Skottlands nordvestkyst.

Russerne benekter imidlertid at de var i fremmed luftrom.

- Vi flyr i henhold til internasjonale lover og bryter ingen utenlandske grenser. Vi holder oss i nøytrale soner, sier forsvarstalsmann Vladimir Drik til CNN.

Militæreksperter mener likevel at Russland trolig presser grensene bevisst.

- De driver trolig med ubåt-titting ved Clyde, hvor det er mye marinetrening. Og så er det nok litt muskelfleksing, for å kunne si «Hei, vi er her», sier en forsvarskilde til The Times.

Forsvarsanalytiker Tim Ripley tror Russland nå vil vise seg som en militær stormakt igjen.

- Russland er en oljeeksporterende stat og har nå mer penger å bruke på militæret enn de hadde på 1990-tallet, sier Ripley.