Ble identifisert av norske F-16-fly:

Russiske bombefly snek seg under islandsk passasjerfly

«Spøkelsesfly» skaper kaldkrigsstemning på Island. 

TAUS: De russiske bombeflyene som Norske F-16-fly identifiserte torsdag, skal ha lagt seg under et islandsk passasjerfly på vei fra Keflavik til Stockholm. Flyene hadde sine transpondere avskrudd, og svarte ikke på oppkall. Det dreier det seg om fly av typen TU-160 Blackjack (bildet) fra det russiske luftforsvaret. Arkivfoto: Forsvaret / NTB scanpix
TAUS: De russiske bombeflyene som Norske F-16-fly identifiserte torsdag, skal ha lagt seg under et islandsk passasjerfly på vei fra Keflavik til Stockholm. Flyene hadde sine transpondere avskrudd, og svarte ikke på oppkall. Det dreier det seg om fly av typen TU-160 Blackjack (bildet) fra det russiske luftforsvaret. Arkivfoto: Forsvaret / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): To russiske bombefly snek seg under et islandsk passasjerfly på vei fra Keflavik til Stockholm, melder islandske Morgunbladid.

Bombeflyene fløy uten å ha sine transpondere påskrudd, og var derfor vanskelig å oppdage både for flykontrollen på Island og passasjerflyet som fikk nærkontakt .

De ble imidlertid fulgt tett av den norske militære luftromskontrollen, og er de samme bombeflyene som ble avskåret og fulgt av to norske F-16-fly torsdag. Dette var en nyhet i flere norske medier fredag, men betraktes som rutinemessig av Forsvaret.

- Vi var ikke klar over at disse flyene hadde skapt vanskeligheter islandsk luftkontroll. Det har vi først fått vite gjennom mediene i dag. Da bombeflyene var i den islandske kontrollsone, skal de ha vært i nærheten av et islandsk passasjerfly, opplyser kaptein Brynjar Stordal ved Forsvarets operative hovedkvarter til Dagbladet.

De russiske flyene ble identifisert av de norske F-16-flyene, og var av typen Tupolev TU-160 «Blackjack». Deretter ble de fulgt av to britiske Eurofighter Typhoon da de nærmet seg nordre del av Skottland. De skal ha beveget seg nesten til Spania før de returnerte til Russland.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer