TAUS: De russiske bombeflyene som Norske F-16-fly identifiserte torsdag, skal ha lagt seg under et islandsk passasjerfly på vei fra Keflavik til Stockholm. Flyene hadde sine transpondere avskrudd, og svarte ikke på oppkall. Det dreier det seg om fly av typen TU-160 Blackjack (bildet) fra det russiske luftforsvaret. Arkivfoto: Forsvaret / NTB scanpix
TAUS: De russiske bombeflyene som Norske F-16-fly identifiserte torsdag, skal ha lagt seg under et islandsk passasjerfly på vei fra Keflavik til Stockholm. Flyene hadde sine transpondere avskrudd, og svarte ikke på oppkall. Det dreier det seg om fly av typen TU-160 Blackjack (bildet) fra det russiske luftforsvaret. Arkivfoto: Forsvaret / NTB scanpixVis mer

Ble identifisert av norske F-16-fly:

Russiske bombefly snek seg under islandsk passasjerfly

«Spøkelsesfly» skaper kaldkrigsstemning på Island. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): To russiske bombefly snek seg under et islandsk passasjerfly på vei fra Keflavik til Stockholm, melder islandske Morgunbladid.

Bombeflyene fløy uten å ha sine transpondere påskrudd, og var derfor vanskelig å oppdage både for flykontrollen på Island og passasjerflyet som fikk nærkontakt .

De ble imidlertid fulgt tett av den norske militære luftromskontrollen, og er de samme bombeflyene som ble avskåret og fulgt av to norske F-16-fly torsdag. Dette var en nyhet i flere norske medier fredag, men betraktes som rutinemessig av Forsvaret.

- Vi var ikke klar over at disse flyene hadde skapt vanskeligheter islandsk luftkontroll. Det har vi først fått vite gjennom mediene i dag. Da bombeflyene var i den islandske kontrollsone, skal de ha vært i nærheten av et islandsk passasjerfly, opplyser kaptein Brynjar Stordal ved Forsvarets operative hovedkvarter til Dagbladet.

De russiske flyene ble identifisert av de norske F-16-flyene, og var av typen Tupolev TU-160 «Blackjack». Deretter ble de fulgt av to britiske Eurofighter Typhoon da de nærmet seg nordre del av Skottland. De skal ha beveget seg nesten til Spania før de returnerte til Russland.

- Dette er strategiske bombefly fra den kalde krigens dager, som kan frakte atomvåpen så vel som konvensjonelle våpen, sier Stordal.

Islandske Morgunbladid skriver at den islandske flykontrollen varslet passasjerflyet da bombeflyene var 55 mil unna. Transponderne var avskrudd, og de svarte ikke på oppkall. Etterhvert kom de bare nærmere og nærmere. Kapteinen om bord i passasjerflyet kunne etterhvert se dem med det blotte øye.

- Kontrollsenteret tok ny kontakt da de bare var 15 mil unna. Jeg så ut av vinduet, og i løpet av kort tid kunne jeg se to russiske bombefly i formasjon, sier piloten til den islandske avisen.

Han gjetter at de lå mellom 6000 og 8000 fot under passasjerflyet.