Russiske bombefly stanset ved norskekysten

I forrige uke sendte Forsvaret opp jagerfly for å avskjære russiske bombefly på tokt langs norskekysten. - Russland har ikke avholdt en så stor øvelse siden 1991, sier forsker Pavel Baev ved Fredsforskningsinstituttet. UD mener øvelsen er udramatisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Toktene langs norskekysten var et ledd i en omfattende russisk militærøvelse. Så mye som 50 000 tropper fra fem militære distrikter skal ha deltatt i øvelsen «West 99» med mer enn 30 skip, fire u-båter og langtrekkende bombefly. Ifølge The Washington Post har amerikanske tjenestemenn reagert med bekymring på øvelsen, som er den største siden den kalde krigen. De russiske Bear-flyene fortsatte mot Island, der de ble møtt av amerikanske jagere. De var utstyrt med langdistanseraketter, men skal ikke ha vært rustet med aktive raketthoder.

Det store spørsmålet er om Boris Jeltsin har full kontroll over regjeringen og de væpnede styrker.

Største siden 91

- Russland har ikke avholdt en slik militærøvelse siden 1991, og i Vesten har man reagert på nettopp dette. Hvordan kan man ha et så stort militærapparat uten å øve, spør Pavel Baev seniorforsker ved Fredsforskningsinstituttet i Oslo (PRIO).

Han stiller seg tvilende til omfanget av «West 99».

- Hvis 50 000 tropper hadde vært på farta, ville det tømt hele det russiske forsvarsbudsjettet alene, sier Baev til Dagbladet :på nettet.

Udramatisk

Norsk UD ser ikke på hendelsen som dramatisk, og har ikke til hensikt å følge den opp.

Også det norske forsvaret tar lett på saken. Brigadier Erik Ianke i Forsvarets Overkommando forteller til Dagbladet :på nettet at den russiske øvingsaktiviteten er vesentlig lavere nå enn før.

- Vi har registrert at det var en øvelse, og det finner vi ikke unaturlig. Oppslaget i The Washington Post virker vel dramatisk, sier han.

Baev synes ikke det er rart at UD og Forsvaret velger å ta lett på hendelsen.

- Norge har en klar forestilling om at Norden ikke er viktig for Russland.

Overraskelse?

Ifølge Washington Post kom øvelsen som en overraskelse på NATO. Ifølge oberstløytnant Kaemmerer ved SHAPE (Supreme Headquarters Allied Powers Europe) er dette ikke tilfelle.

- Øvelsen ble annonser for ett år siden. Det er heller ikke riktig at en slik øvelse ikke har vært holdt på ti år, sier han.

Sammenheng med Kosovo

PRIO-forskeren mener øvelsen har en klar sammenheng med NATOs bombing av Serbia.

- Det russiske forsvaresbudsjettet har ikke satt av midler til en øvelse som dette, sier han. NATO har investert mye i samarbeid med det russiske militæret, og nå tror jeg ikke de riktig vet hvordan de skal gjenoppta dialogen, mener han.

- NATO har aldri vært oppriktig redd for det russiske flyvåpenet, sier Baev. De fleste moderne flyene befinner seg i Ukraina.

Når det gjelder Blackjack- og Bear-flyene, mener Baev at de uansett ikke representerer noen form for trussel.

- At de i det hele tatt klarte å lette, er en prestasjon i seg selv.