Russiske damer er pokerpremie?

TROMSØ (Dagbladet): Arbeidsgivere henter russiske damer til sine ansatte. Pokerlag skal ha brukt prostituerte som premie. Enkelte hjem skal være rene bordeller i helgene. Sexmarkedet i Øst-Finnmark sjokkerer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet i Vadsø har fått flere tips om at arbeidsgivere i Øst-Finnmark henter russiske prostituerte til sine ansatte.

Tipsene går ut på at grupper av russiske kvinner bringes til arbeidssteder i distriktet og at sexsalget blant annet skjer i busser innleid av arbeidsgivere.

Politiaksjonen mot sexhandelen i Tana for to uker siden, hvor flere prostituerte kvinner fra Russland ble pågrepet, har verken skremt kundene eller de russiske kvinnene.
I likhet med politiet har Dagbladet mottatt flere tips om at private arbeidsgivere i Finnmark fikser russiske damer som forlyster de ansatte.

Ifølge politiet i Vadsø er etterforskning igangsatt på bakgrunn av de mange tipsene.

Avhør

- Vi vil foreta avhør, men så langt har det vært vanskelig å finne ut hvordan virksomheten er organisert, sier politiavdelingssjef Jan Ove Ulvestad.

- Det er ennå for tidlig å si om det er de ansatte sjøl, arbeidsgiverne eller en partner til firmaene som henter kvinnene, sier han.

NRK meldte i går at russisk mafia har gjort forsøk på å engasjere en næringsdrivende i Øst-Finnmark for å få ham til å etablere et hotell i Kirkenes. I hotellet skulle det drives bordellvirksomhet i helgene.

Russerne vil også ha nordmannen som hovedmann for den russiske prostitusjonen i området.

Loddes ut

Kilder Dagbladet har snakket med, forteller at det også blir arrangert private pokerlag hvor russiske prostituerte kvinner loddes ut. Pokerlagene skal skje i privathjem eller i hus leid av velstående personer fra andre kommuner, opplyser en mann i Tana.
Enkelte hus skal også bli gjort om til rene bordeller i helgene.

En bedriftseier er meget tilbakeholden når Dagbladet spør om han er involvert i sexhandelen:

- Jeg stiller bare en minibuss til disposisjon.

Utover dette vil han ikke kommentere sitt engasjement og ansvar i den russisk-norske sexhandelen.

En annen bedriftsleder i Øst-Finnmark legger på røret når Dagbladet spør om hans samarbeid med de russiske kvinnene.

Forbud

Å bekrefte mistanken ville også være det samme som å si seg skyldig i straffbar hallikvirksomhet.

I januar vedtok kommunestyret i Tana et lokalt forbud mot prostitusjon.

- Hva arbeidsfolk gjør på fritida, er ikke mitt ansvar, sier en arbeidsgiver til Dagbladet. Etter å ha sagt han ikke har tid til å snakke om saken, legger han på røret.
Marit Smuk Solbakk leder kvinneaksjonen mot Tana-prostitusjonen. Til Dagbladet sier hun at hun er kjent med mistanken mot arbeidsgivere.

- Naboer ringer meg og forteller hva som skjer. Det er fryktelig trist. Jeg er redd for hva dette gjør med de unge, med våre kvinner og med hele samfunnet vårt, sier Smuk Solbakk til Dagbladet.

Russerhets

Tipsene til politiet i Vadsø forteller at sexmarkedet i Øst-Finnmark tar nye veier. Forholdene opprører og sjokkerer, men får også politikere og andre til å advare mot generell russerhets.

- Politi og tollere opptrer på en måte som ikke likner grisen. Norsk lov skal håndheves, men de behøver da ikke ydmyke et helt folk, sier fylkesvaraordfører Arne Pedersen i Finnmark, som er opprørt over TV-bildene fra politiaksjonen i Tana, som viste gråtende russiske kvinner som klynget seg om beina til norske politifolk og ba om nåde.

- Russere møter en kald skulder i Norge. Stadig flere nordmenn ser på enhver russer som kriminell eller prostituert, sier Arne Pedersen.

Hengt ut offentlig

Pedersen ber både politi og tollere besinne seg.

- Prostitusjon skjer også 250 meter fra Stortinget døgnet rundt, uten at disse kvinnene blir hengt ut i full offentlighet.
- Norske barn får oppfatningen av at alt russisk er noe lugubert. Det er en særdeles dårlig ballast for deres framtid og det samarbeidet vi håper på mellom Norge og Russland, framholde Pedersen.

Holdningen til russere er nylig diskutert på et møte mellom biskop Ola Steinholt og politikere i Finnmark. Også biskopen var bekymret over tiltakende russerhets.

- Arvesynden er noenlunde likt fordelt på begge sider av grensa, bemerket biskop Steinholt.