Russiske desertører skutt ved norskegrensa

Norske grensevakter er ekstra årvåkne på vakt etter at to russiske desertører ble skutt ved den norske grensa i dag. De to ble drept av sine egne etter at de stakk av fra de russiske panserstyrkene på Kola-halvøya. En annen desertør er stadig på rømmen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I alt fire væpnede soldater fra de russiske panserstyrkene flyktet fra arresten i leiren ved Petsjenga nord på Kola søndag kveld.

Rømlingene klarte å overmanne vaktene og tok med seg hvert sitt automatgevær av typen kalasjnikov, en pistol og ammunisjon. En vakt ble såret under basketaket før hele vaktstyrken ble innelåst. Deretter flyktet arrestantene i en stjålet privatbil.

Skuddveksling

Det ble straks sendt ut letepatruljer, og soldatene ble funnet ikke langt fra forlegningen og omringet. Rømlingene gjorde motstand, og under skuddvekslingen som fulgte ble to av dem drept. Begge var menige soldater, som sonet fengselsstraff på to år.

En av soldatene ble overmannet av patruljen og brakt tilbake til Petsjenga-forlegningen, mens den fjerde kom seg unna. Det er ikke kjent hvorfor soldatene var havnet i arresten. Men levevilkårene for mannskapene i de russiske militære avdelinger er usedvanlig harde. Det fører til stadig desertering, skyteepisoder i forlegningene og selvmord.

Norge passer på

Det norske grensekommissariatet i Kirkenes tok mandag formiddag på eget initiativ kontakt med sin russiske motpart i Nikel, og fikk opplyst at patruljer fortsatt leter etter soldaten i Sapoljarny-området.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer