Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russiske desertører skutt ved norskegrensa

Norske grensevakter er ekstra årvåkne på vakt etter at to russiske desertører ble skutt ved den norske grensa i dag. De to ble drept av sine egne etter at de stakk av fra de russiske panserstyrkene på Kola-halvøya. En annen desertør er stadig på rømmen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I alt fire væpnede soldater fra de russiske panserstyrkene flyktet fra arresten i leiren ved Petsjenga nord på Kola søndag kveld.

Rømlingene klarte å overmanne vaktene og tok med seg hvert sitt automatgevær av typen kalasjnikov, en pistol og ammunisjon. En vakt ble såret under basketaket før hele vaktstyrken ble innelåst. Deretter flyktet arrestantene i en stjålet privatbil.

Skuddveksling

Det ble straks sendt ut letepatruljer, og soldatene ble funnet ikke langt fra forlegningen og omringet. Rømlingene gjorde motstand, og under skuddvekslingen som fulgte ble to av dem drept. Begge var menige soldater, som sonet fengselsstraff på to år.

En av soldatene ble overmannet av patruljen og brakt tilbake til Petsjenga-forlegningen, mens den fjerde kom seg unna. Det er ikke kjent hvorfor soldatene var havnet i arresten. Men levevilkårene for mannskapene i de russiske militære avdelinger er usedvanlig harde. Det fører til stadig desertering, skyteepisoder i forlegningene og selvmord.

Norge passer på

Det norske grensekommissariatet i Kirkenes tok mandag formiddag på eget initiativ kontakt med sin russiske motpart i Nikel, og fikk opplyst at patruljer fortsatt leter etter soldaten i Sapoljarny-området.

- Grensevaktene i Garnisonen i Sør-Varanger retter oppmerksomheten den veien og har fått beskjed om å være ekstra årvåkne, forteller pressetalsmann, kaptein Svenn Larsen ved Forsvarskommando Nord-Norge til NTB.

Fungerende sjef ved Garnisonen i Sør-Varanger, major Knut Persen, sier til NTB at man ikke har hørt eller sett noe fra norsk side i forbindelse med episoden, men at det midt på dagen mandag ble iverksatt økt patruljering langs grensen.

(NTB-DPA)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!