Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russiske diplomater i retten under fengsling av terrorsiktet 17-åring. Han nekter å møte dem

- Han føler seg norsk, forklarer guttens forsvarer.

DIPLOMATER I RETTEN: De to personene til høyre i bildet er utsendte fra den russiske ambassaden. De var til stede i Oslo tingrett for å følge gårdagens fengslingsmøte, der 17-åringen med russisk statsborgerskap ble varetektsfengslet i to uker. I midten PSTs advokat Kathrine Tonstad. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
DIPLOMATER I RETTEN: De to personene til høyre i bildet er utsendte fra den russiske ambassaden. De var til stede i Oslo tingrett for å følge gårdagens fengslingsmøte, der 17-åringen med russisk statsborgerskap ble varetektsfengslet i to uker. I midten PSTs advokat Kathrine Tonstad. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den russiske ambassaden i Oslo viser stor interesse for 17-åringen som lørdag ble pågrepet med sprengstoff i sentrum og terrorsiktet. To diplomater dukket opp i retten under gårsdagens fengslingsmøte, og ambassaden ønsker å snakke med gutten - som nekter å møte dem.

17-åringen har russisk statsborgerskap, men kom til Norge som asylsøker i 2010. Han fikk for et par år siden innvilget opphold, og har nylig flyttet til Oslo fra Nord-Norge.

- Føler seg norsk

Guttens forsvarer Aase Karine Sigmond bekrefter de russiske diplomatenes framstøt for å komme i kontakt med ham.

FORSVARER: Aase Karine Sigmond forsvarer den terrorsiktede gutten. Hun bekrefter at klienten har fått tilbud om kontakt med den russiske ambassaden. Foto: Tore Meek / NTB Scanpix
FORSVARER: Aase Karine Sigmond forsvarer den terrorsiktede gutten. Hun bekrefter at klienten har fått tilbud om kontakt med den russiske ambassaden. Foto: Tore Meek / NTB Scanpix Vis mer

- Min klient er blitt tilbudt konsulær bistand i forbindelse med saken, og en konsul møtte opp under rettsmøtet. Han ønsker imidlertid ikke kontakt, opplyser Sigmond til Dagbladet.

- Hvorfor ønsker han ikke kontakt?

- Selv om han har russisk pass, er han nå innbygger av Norge og føler seg norsk. Han forholder seg til Norge, ikke Russland, sier advokaten.

Den russiske ambassaden bekrefter i kveld overfor Dagbladet at de var til stede i retten, og at de ønsker å snakke med 17-åringen.

BOMBELIKNENDE GJENSTAND: Politiet sperret av et stort område på Grønland etter å ha funnet en bombeliknende gjenstand. Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer Vis mer

Fra konfliktfylt område

Den terrorsiktede gutten var ti år gammel da han ankom Norge sammen med familien fra Nord-Kaukasus, en svært konfliktpreget del av Den russiske føderasjonen, der mange har et anstrengt forhold til Moskva-støttede lokale myndigheter. Sigmond vil imidlertid ikke kommentere hvorvidt dette spiller noen rolle for klientens beslutning om ikke å ville møte de ambassadeansatte.

- Jeg har ikke noen mening om det, sier hun - og opplyser at guttens foreldre har vært i kontakt med ambassaden. Hun avdramatiserer også de russiske diplomatiske framstøtene.

- Det er naturlig at ambassaden engasjerer seg i saken. For øvrig er det jo mange aktører involvert her - politiet, barnevernet ... det er kanskje ikke så rart at han ikke vil forholde seg til enda en, sier Aase Karine Sigmond.

17-åringen ble i går varetektsfengslet i to uker med brev- og besøkskontroll, etter at han lørdag kveld ble sjekket av en narkopatrulje som hadde fått tips om mistenkelig oppførsel. Med seg hadde han det politiet beskriver som en primitiv improvisert sprengladning med begrenset skadepotensial - en lightergassbeholder med biter av ståltråd teipet rundt.

Den unge gutten er siktet etter straffelovens paragraf 142, tredje ledd, som omhandler besittelse av sprengstoff som skal brukes til terror. 17-åringen nekter straffskyld og sier sprengladningen skulle fyres av i et folketomt område.

INFORMERER: Politiets innsatsleder informerer pressen etter at sprenglegemet ble uskadeliggjort av bombegruppa. Foto: DBTVVis mer Vis mer

Facebook-aktivitet

Allerede søndag kveld begynte den russiske ambassaden i Oslo å rapportere om pågripelsen på Facebook. De kunne bl.a. melde at gutten er russisk statsborger som bor i Norge med sine foreldre.

Ambassaden skrev foran fengslingsmøtet at de var i kontakt med både norske myndigheter og 17-åringens advokat, og opplyste at de ville stille med en representant under rettsmøtet.

Fengslingsmøtet var av det lange slaget. Fra 14- til 18-tida oppholdt to personer, en mann og en kvinne fra den russiske ambassaden, seg i Oslo tingrett. De fikk ikke følge fengslingsforhandlingene, ettersom retten besluttet å lukke dørene, av hensyn til etterforskningen av saken.

17-åringens to søsken snakket litt sammen med de to ambassadeansatte fra landet som familien forlot i 2010.

Ambassaden skriver at de følger saken mot gutten nøye, men også at han nekter å møte deres diplomater.

PST informert

Russlands ambassade skriver i en kommentar til Dagbladet i kveld at å være til stede på fengslingsmøter som involverer deres statsborgere, er en vanlig oppgave for russiske utenriksstasjoner.

- Ifølge folkeretten har russiske ambassader og konsulære stasjoner som mål å beskytte sine borgeres lovfestede rettigheter og interesser, skriver presseattaché Olga Kiriak i uttalelsen.

Ambassaden forventer at det norske rettsvesenet tar en rettferdig beslutning i saken. De opplyser også at de er i kontakt med guttens familie.

- Ifølge forsvareren ønsker han ikke å møte ansatte fra ambassadens konsulentavdeling. Likevel har ambassaden rettet en forespørsel til norske myndigheter om å organisere et møte med ham, skriver Kiriak.

Informasjon gjennom media

Ambassaden framholder at de fikk vite om saken fra media og ikke offisielle norske myndigheter, i strid med den bilaterale konsulærkonvensjonen av 1971.

- Men samtidig merker vi oss at norske myndigheter har besluttet å møte ambassadens ansatte for å informere om kjernen i siktelsen, skriver Kiriak.

Ambassaden understreker videre at de ikke har nøyaktig informasjon om den siktede 17-åringen fordi han forlot Russland for lenge siden.

- Representanter fra de russiske kompetente organer er i kontakt med sine norske kolleger, avslutter de.

Informasjonssjef i PST, Martin Bernsen, sier at han har lest ambassadens Facebook-innlegg, og at sikkerhetstjenesten tar innlegget til etterretning.

- Har dere hatt møter med den russiske ambassaden angående denne saken?

- Vi ønsker ikke å kommentere spesifikke møter, men vi har et bredt samarbeid med andre lands sikkerhetstjenester, sier han til Dagbladet.