Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Russiske fly bomber Georgia

Vladimir Putin sier nabolandet har startet en krig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Georgia har satt i gang full militær mobilisering mot Sør-Ossetia, hvor det pågår harde kamper mellom georgiske og sørossetiske styrker.

Georgias president Mikhail Saakasjvili sier «størsteparten» av den sørossetiske hovedstaden Tskhinvali er «befridd» av georgiske styrker.Han beordret fredag full mobilisering av landets reservestyrker mot Sør-Ossetia.

Saakasjvili anklager også Russland for å gjennomføre en «større militæroperasjon mot Georgia». Tre russiske fly skal ifølge presidenten ha bombet to georgiske byer.

- Vi ber den russiske føderasjonen om å stoppe bombingen av fredelige georgiske byer, sa Saakasjvili i den TV-overførte talen, ifølge Reuters.

Sju mennesker skal ha blitt skadet i angrepene, sier georgiske myndigheter.

- De har startet en krig

Russerne nekter for å ha utført noen angrep. Men statsminister Vladimir Putin sier Russland vil gjengjelde den georgiske aggresjonen i Sør-Ossetia.

- Det georgiske lederskapet har tydd til svært aggressive handlinger i Sør-Ossetia og har faktisk startet krig ved å bruke tunge våpen og artilleri, sier Putin.
 

TUNGT ARTILLERI: Georgiske styrker angriper hovedstaden i Sør-Ossetia med tungt artilleri. Presidenten sier de har igangsatt full militær mobilisering mot utrbryterrepublikken. Foto: AFP/VANO SHLAMOV/Scanpix
TUNGT ARTILLERI: Georgiske styrker angriper hovedstaden i Sør-Ossetia med tungt artilleri. Presidenten sier de har igangsatt full militær mobilisering mot utrbryterrepublikken. Foto: AFP/VANO SHLAMOV/Scanpix Vis mer

- Dette er svært trist, og det vil bli gjenstand for en reaksjon, sier den tidligere russiske presidenten.

Georgias president Mikhail Saakasjvili varsler imidlertid at kampene vil fortsette.

- Disse handlingene vil fortsette helt til vi klarer å oppnå en holdbar fred, for folk er fortsatt i fare, sa han på en pressekonferanse i dag.

Nyhetsbyrået Interfax melder i formiddag at georgiske artillerigranater har truffet en russisk militærforlegning i Tskhinvali og drept flere soldater. Artillerigranatene har truffet forlegningen direkte, sier en talsmann for de russiske soldatene som er stasjonert i Sør-Ossetia, til det russiske byrået.

- Som et resultat av den georgiske beskytningen, er det drepte blant fredssoldatene, sier han.

Tette bånd til Russland

Russiske aviser skriver i dag at flere hundre mennesker er drept i nattens kamper. Georgiske soldater gjennomførte omfattende angrep på mål i Sør-Ossetia natt til fredag og tok seg i morgentimene inn i hovedstaden i utbryterregionen.

Talsmenn for det georgiske forsvaret sier de har igangsatt en operasjon for å etablere en konstitusjonell orden i regionen. Begge parter anklager hverandre for å ha brutt våpenhvilen.

image: - Russiske fly bomber Georgia

Sør-Ossetia har i praksis styrt seg selv siden 1992, uten internasjonal anerkjennelse, men med tette forbindelser til Russland. Det er derfor umulig for russerne å forholde seg passive til utviklingen i regionen. I tillegg er så godt som alle innbyggerne i Sør-Ossetia russere.

Russland ber om hjelp

Russerne ber nå vesten komme på banen i konflikten, selv om FN ikke klarte å komme til enighet om en erklæring i natt.

- Vi håper våre utenlandske partnere ikke vil holde seg upartiske i disse vanskelige tider, når skjebnen til hundretusener av mennesker står på spill. Det georgiske lederskapet må gå tilbake til siviliserte måter å løse konflikten på, sier Russlands FN-ambassadør Vitaliy Churkin til BBC.

FN, EU og USA ber alle nå partene om å stanse de militære aksjonene og starte dialog.

Russland har lenge uttrykt sterk misnøye med at Georgia jobber for å bli medlem av NATO. Konflikten i Sør-Ossetia kan derfor få store politiske konsekvenser internasjonalt.

Situasjonen i de to separatistenklavene Abkhasia og Sør-Ossetia var spent tidligere i år. I april vakte russisk styrkeoppbygging sterke reaksjoner i både den georgiske hovedstaden og i NATO.

Dagbladet.no kommer tilbake med mer.

MEDISINSK HJELP: Georgisk sykepersonell i ambulanse nær byen Tskhinvali.
TATT HOVEDSTADEN: Georgias president Mikhail Saakasjvili sier «størsteparten» av den sørossetiske hovedstaden Tskhinvali er «befridd» av georgiske styrker.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!