Russiske fly kom inn over Østersjøen i dag: Både svenske jagere og NATO på vingene

Svenske fly og NATO skal ha reagert omtrent samtidig.

OVER ØSTERSJØEN:  To russiske fly kom i dag inn over Østersjøen. I september krenket russiske fly svensk luftrom, ifølge den svenske avisa Expressen. Bildet viser en SU-27, slik som i dag ble observert. Bildet har ikke sammenheng med dagens episode. Foto: NTB Scanpix
OVER ØSTERSJØEN: To russiske fly kom i dag inn over Østersjøen. I september krenket russiske fly svensk luftrom, ifølge den svenske avisa Expressen. Bildet viser en SU-27, slik som i dag ble observert. Bildet har ikke sammenheng med dagens episode. Foto: NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et svensk jagerfly brøt i formiddag lydmuren over Öland i Østersjøen, og forårsaket et smell så kraftig at hus på bakken begynte å riste, skriver Expressen

Det svenske forsvaret er tilbakeholdne med informasjon, men bekrefter hendelsen overfor Dagbladet: 

- Jeg kan bekrefte at et svensk fly ble sendt på vingene mot Østersjøen mot internasjonal sone, og at dette ikke var en øvelse, sier pressesekretær Jesper Tengroth. 

Han beskriver oppdaget som et observasjonsoppdrag, og bekrefter overfor Dagbladet at russiske fly ikke har krenket svensk luftrom.

 
NATO-fly på vingene På Twitter skriver den latviske Forsvaret at russiske krigsfly befant seg over Østersjøen dag. Videre fremkommer det at NATO-fly gikk opp for å identifisere minst to russiske fly. Disse av typen SU-27. 

Hendelsene skal ifølge Expressen «etter alt å dømme» ha skjedd rundt den samme tiden. 

- Vi kan ikke gå ut med informasjon om det har vært en sammenheng mellom episodene, sier Tengroth til Dagbladet. 

Ifølge Expressen skal det imidlertid være sammenheng mellom hendelsene, ifølge en forsvarskilde de har vært i kontakt med. 

Tengroth er tilbakeholden med informasjon, også overfor Expressen, men sier til avisa at det store smellet over Öland i formiddag skyldes at den svenske jageren har måttet «dra på litt».

Hvorfor det svenske flyet hadde sånn hastverk ønsker Tengroth ikke å kommentere. 

Norske fly ikke involvert NATO-flyene som ble sendt på vingene var fra Portugal og Canada. Pressevakt Brynjar Stordal bekrefter overfor Dagbladet at norske fly ikke var involvert.  

NATO-flyene ha vært sendt på en scramble - er uttrykk for at F-16 jagerfly tar av for identifiseringsoppdrag. 

- Det er NATO-styrker i Baltikum, og som er på «Quick Reaction Alert» - en tilstand der de kan ta av på kort varsel 24 timer i døgnet. I dette tilfellet har det vært snakk om identifiseringsoppdrag, forklarer han. 

Ifølge lokale medier tok NATO-flyene av fra Litauen.

Krenket svensk luftrom Svenskene har i år måttet haskes med flere tilfeller av nærgående russiske fly. I september ble svensk luftrom krenket av to russiske jagerfly.  

Flyene, av typen SU-24, hadde fløyet langs den polske kysten da de øst for Bornholm vendte nesen nordover. De kom så i lav høyde inn over Öland. 

Flere Jas Gripen jagerfly ble sendt på vingene fra svenske luftbaser. De russiske flyene skal ha vært et par kilometer på feil side av grensa, og skal raskt ha snudd østover da de svenske flyene nærmet seg. 

Flyene kom da fra den russiske eksklaven Kaliningrad, som ligger ved Østersjøen mellom Polen og Litauen.