SU-27: Dette bildet viser en russisk Su-27 jager i nærheten av Japans luftrom. Fire fly av samme type eksorterte to Tu-22 på vei mot Sverige. Foto: AP/Joint Staff Office of Defense Ministry of Japan
SU-27: Dette bildet viser en russisk Su-27 jager i nærheten av Japans luftrom. Fire fly av samme type eksorterte to Tu-22 på vei mot Sverige. Foto: AP/Joint Staff Office of Defense Ministry of JapanVis mer

Russiske fly øvde på angrep mot Sverige

For første gang på to tiår.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): To russiske bombefly av typen TU-22 M3, flankert av fire SU-27 jagerfly, skal ha øvd på et angrep mot svenske militærbaser i påskehelgen. Det melder Svenska Dagbladet.

Hendelsen skal ha funnet sted natt til 29. mars.

Alvorlig Etter midnatt observerte den svenske luftbevakningens seks fly på radaren i øst. Flyene kom fra baser nær Sankt Petersburg, passerte over Finskebukta og kom i retning Stockholm, hvor de normalt sett brekker av og tar retning sørover over Østersjøen på vei til Kalinigrad. Denne gangen var det annerledes, og flyene fortsatte mot Sverige.

De var ikke mer enn 30-40 kilometer fra den svenske territorialgrensen, skriver svenske medier.

- Jeg kan bekrefte at det dreier seg om to bombefly - Tu-22 med eskorte av Su-27-fly. De holdt seg i internasjonalt luftrom (...) og gjennomførte en form for øving. Deretter vendte de tilbake samme vei som de kom, sier generalløytnant Anders Silwer, forsvarets innsatssjef, til Svenska Dagbladet.

Hendelsen blir betraktet som alvorlig.

- Det her er naturligvis en eksepsjonelt alvorlig hendelse. Det faktum at russiske bombefly øver mot svensk territorium har ikke forekommet på to tiår, sier Folkepartiets forsvarsekspert Allan Widman til Expressen.

Danske F-16 på vingene To danske F-16 fly skal ha lettet fra basen sin i Siauliali i Litauen som følge av de nærgående russiske flyene. Det svenske forsvaret derimot, forholdt seg passive.

De danske flyene holdt seg på avstand, men observerte russerne.

Etter hendelsen har det blitt stilt spørsmålstegn ved Sveriges beredskap.

- Det er uheldig at man fra svensk hold ikke kan komme opp i tide, sier Karlis Neretnieks, tidligere rektor ved Forsvarshøyskolen til Expressen.

- Det er ikke et alternativ eller en mulighet at vi skal beskytte vårt luftrom, uten en forpliktelse til å gjøre det til enhver tid, sier Widman i Folkepartiet.

TU-22: Bildet viser to russiske TU-22 M3 Bombefly. AFP PHOTO / STR
TU-22: Bildet viser to russiske TU-22 M3 Bombefly. AFP PHOTO / STR Vis mer