Russiske fly uvanlig nær Norge

Fulgt nøye av norske jagerfly. - Ikke vært så omfattende siden den kalde krigen, sier statssekretær.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russiske militærfly deltok fredag i det som trolig er det største toktet i nærheten av norsk territorium siden den kalde krigen. Russerne ble fulgt nøye av norske jagerfly.

- De russiske flyene fløy i internasjonalt luftrom og har ikke gjort noe ulovlig. Men vi følger flyaktiviteten nøye, sier oberst Jan Ove Rygg, sjef for NATO-avdelingen CAOC 3 (Combined Air Operation Centre) til NTB.

Så mange som 13-14 russiske bombefly, tankfly, jagerfly og overvåkingsfly skal ha vært på vingene i nærheten av norsk territorium. De første flyene ble registrert natt til fredag og først i 17-18-tiden var de på retrett.

- Vi er forberedt på at det kan komme nye flyginger i løpet av de nærmeste dagene. Det er snakk om koordinerte aksjoner med en styrke som evner å utføre en komplisert og ressurskrevende operasjon. Vi ønsker å vite hva slags fly som deltar i øvelsen og hvilken utrustning de har, sier Rygg.

Strategi


De russiske flyene kommer fra Kolahalvøya og baser lenger øst og sør i Russland. President Vladimir Putin sa fredag at Russland har gjenopptatt praksisen fra sovjettiden med å sende sine bombefly på oppdrag utenfor eget territorium.

- Vi har vedtatt å gjenoppta strategiske, russiske flyginger på permanent basis. Vi håper våre partnere vil behandle dette med forståelse, sa Putin til pressen under en felles militærøvelse med Kina og fire sentralasiatiske stater i Ural-fjellene fredag. Han begrunnet beslutningen med sikkerhetstrusler fra andre militære stormakter.


- Omfattende


Statssekretær Espen Barth Eide (Ap) i Forsvarsdepartementet mener flygingen delvis skyldes et ønske fra russisk side om å vise seg som en stormakt igjen.

- Dette er den mest omfattende russiske flyaktiviteten vi har sett siden den kalde krigen. Det er større formasjoner, de flyr hyppigere og lenger vest og har øvd på levering av strategiske våpen, så det er en merkbar endring, sier Barth Eide til TV 2.

Statssekretæren avviser imidlertid påstander om at en ny kald krig rykker nærmere.

- Jeg vil sterkt avvise at dette er en ny kald krig. Vi snakker om en endring i internasjonal politikk der Russland ønsker å bli tatt på alvor og hevde seg, men de er ikke på vei bort fra Vesten og tanken om et internasjonalt samarbeid.

(NTB)

FOTOGRAFERT AV NORSKE JAGERFLY: Dette russiske flyet ble fotografert av norske fly i internasjonalt luftrom ikke langt fra norsk territorium. Foto: Scanpix
FOTOGRAFERT AV NORSKE JAGERFLY: Dette russiske flyet ble fotografert av norske fly i internasjonalt luftrom ikke langt fra norsk territorium. Foto: Scanpix Vis mer