Russiske fly uvanlig nær Norge

Fulgt nøye av norske jagerfly. - Ikke vært så omfattende siden den kalde krigen, sier statssekretær.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Russiske militærfly deltok fredag i det som trolig er det største toktet i nærheten av norsk territorium siden den kalde krigen. Russerne ble fulgt nøye av norske jagerfly.

- De russiske flyene fløy i internasjonalt luftrom og har ikke gjort noe ulovlig. Men vi følger flyaktiviteten nøye, sier oberst Jan Ove Rygg, sjef for NATO-avdelingen CAOC 3 (Combined Air Operation Centre) til NTB.

Så mange som 13-14 russiske bombefly, tankfly, jagerfly og overvåkingsfly skal ha vært på vingene i nærheten av norsk territorium. De første flyene ble registrert natt til fredag og først i 17-18-tiden var de på retrett.

- Vi er forberedt på at det kan komme nye flyginger i løpet av de nærmeste dagene. Det er snakk om koordinerte aksjoner med en styrke som evner å utføre en komplisert og ressurskrevende operasjon. Vi ønsker å vite hva slags fly som deltar i øvelsen og hvilken utrustning de har, sier Rygg.

Strategi

De russiske flyene kommer fra Kolahalvøya og baser lenger øst og sør i Russland. President Vladimir Putin sa fredag at Russland har gjenopptatt praksisen fra sovjettiden med å sende sine bombefly på oppdrag utenfor eget territorium.

- Vi har vedtatt å gjenoppta strategiske, russiske flyginger på permanent basis. Vi håper våre partnere vil behandle dette med forståelse, sa Putin til pressen under en felles militærøvelse med Kina og fire sentralasiatiske stater i Ural-fjellene fredag. Han begrunnet beslutningen med sikkerhetstrusler fra andre militære stormakter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer