Arktis:

Russiske forskere: - Vi har vært beleiret av isbjørner i to uker

Har gått tom for skremmeskudd, skriver nyhetsbyrå.

NÆRGÅENDE: Isbjørner skal ha beleiret russiske forskere på øya Trojnov. Her et bilde av to eksemplarer tatt på Wranglerøya. Foto: NTB Scanpix
NÆRGÅENDE: Isbjørner skal ha beleiret russiske forskere på øya Trojnov. Her et bilde av to eksemplarer tatt på Wranglerøya. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Fem russiske forskere skal være beleiret av rundt 10 isbjørner på øya Trojnoj - omlag 150 kilometer nord for Sibir.

Ifølge det russiske nyhetsbyrået TASS, så har forskergruppa gått tom for skremmeskudd.

Det gjør at de ikke har annet valg enn å bli inne i basen, mens de venter på en båt fra fastlandet - forsterkninger som er ventet først om en måned.

- Binne sover utenfor vinduet

Den 31. august ble en hund drept av en av bjørnene, ifølge forskerne selv.

Siden den gang skal den og andre bjørner ha oppholdt seg i nærheten av stasjonen deres.

- En binne har sovet utenfor vinduene våre siden natt til lørdag. Det er farlig å gå ut, og vi har måttet avslutte deler av forskningen vår, sier Vadim Plotinov, en av forskerne, til TASS.

- Må ikke forlate stasjonen

Forskergruppa skal, ifølge TASS, tilhøre Sevgidromet.

Vassilij Sjevtsjenko, leder for selskapet som overvåker vær og klima fra stasjonen på Trojnoj, sier at de har bedt forskerne om å være ekstremt forsiktige.

- De må ikke forlate stasjonen hvis ikke det er helt nødvendig, og må bare fortsette den delen av driften som er mulig å gjennomføre uten å sette seg selv i fare, uttaler Sjevtsjenko overfor TASS.

Lignende episode ifjor

Washington Post, som også har omtalt saken, skriver at det ikke er uvanlig at isbjørner oppsøker mennesker i polare strøk som nordishavsøya Trojnoj.

Ifølge russisk lov er det også ulovlig å skyte isbjørn. Dette gjør at forskerne for det meste er utstyrt med signalpistoler og gummikuler.

En lignende episode skjedde ifjor. Også da ble en russisk forskergruppe tilhørende Sevgidromet beleiret av isbjørner.

- Isbjørnene sover nær husene. To av dem går sammen. De er aggressive. For kort tid siden sloss de sammen nær huset vårt, sa en av meteorologene som oppholdt seg på på øya Vaygach, ifølge Siberian Times.

INNESPERRET: Helene Renate Hvedding og familien ble sperret inne på hytta på Svalbard da ei isbjørn-binne og ungen hennes tuslet rundt hytta hele helga. På det nærmeste var de rett utenfor vinduet. Video: Helene Renate Hvedding Vis mer Vis mer Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer