Russiske forskere mener å ha funnet forklaringen

Spekulasjonene har vært mange om hva som har forårsaket det store krateret som ble funnet i Yamal i Sibir. Nå har forskere funnet det de mener må være forklaringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskere har nå pekt på den mest sannsynlige årsaken til det massive hullet som ble publisert verden over etter at en helikopterpilot fant det i den nord-sibirske regionen Yamal for snart en måned siden.

Ifølge de russiske forskerne kan det være en stor oppsamling av metangass i jorda som har eksplodert, skriver Washington Post.

Mange spekulasjoner Ville spekulasjoner har gått i mange retninger siden bildet av hullet ble kjent. Noen har ment at det måtte har vært besøk av utenomjordiske vesener, andre har ment at det måtte ha vært en missilekspolosjon og atter andre har foreslått at det var et stort hull etter en meteoritt som måtte ha landet der. En pingo er også foreslått, altså hullet i en stor haug med jord-dekket is som finnes i Arktis.

I midten av juli startet forskerne med sine undersøkelser i og rundt krateret. De mener nå at det må være metangass som er formet naturlig i grunnen av organiske stoffer.

Har smeltet Tusener av år gamle planter og dyr er begravd i den frosne arktiske grunnen. Alt dette er bevart i grunnen, men når den frosne jorda har smeltet, har også de organiske stoffene fått nytt liv. Små mikrober har satt igang en prosess, og metangass har sluppet løs fra lommer nede i jorda når permafrosten har tint. Forskerne mener at gassen har presset seg oppover og slått hull på jordskorpa.

De vitenskaplige undersøkelsene peker mot denne forklaringen fordi forskerne fant store konsentrasjoner med metan i luften i bunnen av hullet. Normal metankonsentrasjon i luft er 0,000179 prosent. Her var det hele 9,6 prosent metan. 
Et annet mindre hull som er nesten identisk i form som det første store hullet, er etterpå funnet mindre enn 20 engelske miles unna. Det var lokale bønder som fant dette hullet da de var ute med sin reinsdyr.