Russiske forskere sier de har gjort et oppsiktsvekkende mammut-funn

Kan være ett skritt nærmere å klone det forhistoriske dyret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Russiske forskere hevder nå at de har funnet blod i kadaveret til en ullhåret mammut, noe som kan bety at forskerne er et stort skritt nærmere å kunne klone det forhistoriske dyret.

Hunn-dyret ble funnet under en ekspedisjon til en øde øy i Nordishavet, som er ledet av russiske forskere, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Overrasket Semyon Grigoryev, som leder ekspedisjonen, forteller at dyret de har funnet var omtrent 60 år da hun døde for mellom 10 000 og 15 000 år siden.

Forskerne ble overrasket over hvor godt bevart kadaveret er, de forteller at de både har funnet blod og muskelvev.

- Da vi knuste isen under magen fløt det blod ut, det var veldig mørkt, sier Grigoryev, som jobber ved Northeastern Federal University i Yakutsk.

Her jobber en av forskerne ved kadaveret av en hunn-mammut på en øde øy i Nordishavet. Dette bildet ble tatt den 13. mai. Foto: AFP PHOTO / NORTHEASTERN FEDERAL UNIVERSITY/ SEMYON GRIGORYEV / NTB SCANPIX
Ifølge forskerne viser dette muskelvev fra mammuten. Foto: AFP PHOTO / NORTHEASTERN FEDERAL UNIVERSITY/ SEMYON GRIGORYEV / NTB SCANPIX
Her er blod fra mammuten, ifølge forskerne. Foto: AFP PHOTO / NORTHEASTERN FEDERAL UNIVERSITY/ SEMYON GRIGORYEV / NTBScanpix
Her er baby-mammuten Lyuba, som er den best bevarte baby-mammuten som er funnet. Dette bildet ble tatt i april i fjor i Hong Kong. Foto: AFP PHOTO / AARON TAM / NTB SCANPIX

- Dette er det mest oppsiktsvekkende jeg har sett. Hvordan er det mulig at blodet er flytende? Og at muskelvevet fremdeles er rødt? spør han.

Godt bevart Grugoryev forteller at spesielt den nedre delen av kadaveret var godt bevart, fordi at det hadde ligget i vann som seinere frøs til is. Den øvre delen, ikludert ryggen og hodet, er trolig spist av rovdyr, forteller han.

- Frambeina og magen er godt bevart, men bakdelen har blitt et skjelett, sier han.

Han forteller at dette gir dem nytt håp i arbeidet med å bringe den ullhårede mammuten tilbake til liv.

- Tidligere mammut-funn har ikke hatt så godt bevart vev, sier forskeren.

Flere land Ifjor skrev universitetet Grigoryev jobber ved under en avtale med en av pionerene innen kloning Hwang Woo-Suk, ved Sooam Biotech Research Foundation i Sør-Korea.

I månedene som kommer vil mammut-eksperter fra Sør-Korea, Russland og USA studere funnet, som nå blir oppbevart på et hemmelig sted i nord.

Grunnen til at stedet er hemmelig, er frykt for tyveri.