FOTBALLPØBLER: Russiske fotballpøbler har sloss mot engelske pøbler og politiet i løpet av fotball-EM-sluttspillet i Frankrike. I går skal russiske fotballpøbler ha angrepet et utested for homofile i byen Ekatarinburg i Ural. Foto: NTB Scanpix
FOTBALLPØBLER: Russiske fotballpøbler har sloss mot engelske pøbler og politiet i løpet av fotball-EM-sluttspillet i Frankrike. I går skal russiske fotballpøbler ha angrepet et utested for homofile i byen Ekatarinburg i Ural. Foto: NTB ScanpixVis mer

Russiske fotballpøbler ramponerte homseklubb og banket opp gjester etter EM-tap

Tapet for Slovakia i EM i fotball ble for mye for russiske supportere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Russland er blitt advart og kan bli kastet ut av europmesterskapet i fotball i Frankrike dersom russiske fotballpøbler fortsetter å angripe fotballsupportere, innbyggere og fransk politi i gatene.

Natt til torsdag slo pøbler i stedet til på hjemmebane i millionbyen Ekatarinburg, i Ural i Russland.

Slått bevisstløs

NYE STYGGE SCENER: Det har vært nye sammenstøt mellom hooligans i Frankrike. Video: SNTV / AP Vis mer

Fotballpøblene var aggressive etter 2-1 tapet mot Slovakia tidligere på dagen, og de angrep homseklubben etter å ha oppdaget noen som sto ute på gata og røyket. Etter at de banket opp røykerne gikk de inn i klubben, og ramponerte den, samtidig som de banket opp folk der. En i klubben ble slått bevisstløs, og fikk brukket et bein, melder avisa Komsomolskaja Pravda.

En av angriperne er siktet i saken, der det også ble brukt luftpistol.

Vanskelig å være homo

Russiske homoseksuelle lever et vanskelig liv etter at loven om det myndighetene kaller homoseksuell propaganda ble vedtatt i 2013. Loven forbyr homser å vise følelser for hverandre på steder der det er mindreårige til stede. Homoseksuelle har ofte vært et mål for ytterliggående nasjonalister og fotballpøbler, som ofte har en både rasistisk og homofob agenda.

Etter angrepet på nattklubben i Orlando i Florida for en uke siden arresterte politiet homser som la ned blomster foran den amerikanske ambassaden i Moskva.

Også etter at Russiske fotballpøbler angrep engelske pøbler og supportere under en kamp mellom de to land i Marseilles på lørdag, ble homofili dratt inn i debatten av russiske myndighetspersoner.

Fotball og homofili

Vladimir Markin, talsmann for den mektige Undersøkelseskommisjonen, som er en påtalemyndighet direkte underlagt president Vladimir Putin, hadde følgende å melde om fransk politis oppførsel da russisk fotballpøbler gikk amok på stadion i Marseilles:

- Skikkelige mannfolk, slik de er ment å være, kommer som en overraskelse på dem. De (politiet) er vant til å se på «mennenes» homoparader.

Hva som er sammenhengen mellom prestasjoner på fotballbanen og aggresjon mot homofili har ingen russiske myndighetspersoner gitt noe svar på.