Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russiske grensevakter stoppet migranter på vei mot norskegrensa

Presset på den nordlige Schengen-grensa intensiveres. Flere grupper av migranter har blitt anholdt i Russlands arktiske grenseområder.

Grensa mellom Russland og Norge. Foto: Atle Staalesen, The Barents Observer
Grensa mellom Russland og Norge. Foto: Atle Staalesen, The Barents Observer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To nigerianske statsborgere har blitt anholdt mens de forsøkte å krysse grensen til Norge ulovlig, skriver den russiske nettavisen Severpost. Ifølge den russiske grensevakttjenesten vil de bli tiltalt for «forsøk på ulovlig kryssing av den russiske føderasjonens statsgrenser», noe som kan bety opptil seks års fengsel.

Det er ikke klart nøyaktig hvor de to nigerianerne ble anholdt.

Denne saken er opprinnelig publisert på The Barents Observer.

Arrestasjonene skjedde kort tid etter at russiske grensevakter hadde anholdt en gruppe personer fra Senegal. Disse var også på vei mot Norge, opplyser Severpost.

5500 passerte grensa: I 2015 kom det over 5500 personer over den norsk-russiske grensa som øsnket opphold i Norge. Foto: JONATHAN NACKSTRAND/ AFP /NTB Scanpix
5500 passerte grensa: I 2015 kom det over 5500 personer over den norsk-russiske grensa som øsnket opphold i Norge. Foto: JONATHAN NACKSTRAND/ AFP /NTB Scanpix Vis mer

Antallet rapporter om ulovlig grensekryssing har økt de siste ukene. De første dagene i august ble to indiske statsborgere stoppet. Før dette ble to grupper av nigerianere anholdt, skriver nettstedet B-port. Minst en av gruppene ble stoppet i Petsjenga, på grensen til Norge. Det skal ha vært mindreårige personer i gruppen.

Grensen mellom Russland og Norge er 196 kilometer lang, og går for det meste gjennom elver og fjellterreng. På den russiske siden er det et dobbelt piggtrådgjerde med sensorer. De siste åra har begge land investert mye penger i grenseovervåking.

LES OGSÅ: «Enden er nær», sier sultestreikende ukrainer i russisk fengsel

I mars i år anholdt russiske grensevakter to syrere etter at disse hadde kommet seg gjennom det doble piggtrådgjerdet. Det er imidlertid ingen kjente tilfeller av vellykkede, ulovlige kryssinger av grensen mellom de to landene de siste åra.

Til Barents Observer bekrefter Norges kommissær for den norsk-russiske grensen, Roger Jakobsen, at han ikke har blitt informert om de siste tilfellene av forsøk på ulovlig grensekryssing.

Ble ikke informert: Grensekommisær Roger Jakobsen.
Ble ikke informert: Grensekommisær Roger Jakobsen. Vis mer

Jakobsen har tidligere understreket at han har tillit til at den føderale russiske sikkerhetstjenesten FSB holder et godt øye med grensen, noe som er i begge lands interesse.

«Jeg er svært fornøyd med den russiske kommissæren både når det gjelder profesjonalitet og dialog», sa Jakobsen.

Høsten 2015 fikk omkring 5,500 migranter lov til å forlate Russland og ta seg inn i Norge via grenseovergangen ved Storskog-Boris Gleb. Den såkalte «arktiske migrantruten» tok slutt seint i november 2015.