Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hacker-angrepet

Russiske hackere angrep PST, 
UD, Forsvaret og Statens strålevern

Russerne angrep ni e-poster.

NI KONTI: - Hacker-gruppa APT29 har angrepet ni norske e-postkoni, bekrefter Martin Bernsen i PST

Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
NI KONTI: - Hacker-gruppa APT29 har angrepet ni norske e-postkoni, bekrefter Martin Bernsen i PST Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går ble det kjent at russiske hackere har angrepet e-posten til postmottaket til Arbeiderpartiets stortingsgruppe.

Nå bekrefter seniorrådgiver Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) at den samme hacker-gruppa i år har angrepet e-postene til enkeltpersoner ansatt i utenriksdepartementet (UD), Forsvaret, Statens Strålevern, en høgskole og hos PST.

Ni konti

- PST ble tidligere i år varslet av en samarbeidende tjeneste i utlandet om et målrettet angrep mot ni norske e-postkontier. På fagspråket omtales det som «spear-phishing», sier seniorrådgiver Bernsen.

Aktøren som PST peker ut som ansvarlig for det fiendtlige angrepet er den russiske hacker-gruppa APT29.

- Denne hacker-gruppa har gjennomført en rekke angrep mot vestlige mål de siste åra. APT29 knyttes til russiske myndigheter, sier Bernsen.

Sensitive opplysninger

- Har hackerne fått tilgang til gradert materiale?

- Det er private e-postadresser som har blitt angrepet. Det er ikke grunn til å tro at hackerne har fått tilgang til sensitiv informasjon, sier Bernsen.

Dagbladet får bekreftet at samtlige av de som disponerer de hackede kontiene er i stillinger som gjør at de kan ha tilgang til gradert materiale.

- Vi jobber videre med angrepene, for å finne ut mer, sier Bernsen.

Det er første gang norske myndigheter og PST bekrefter at en hacker-gruppe direkte knyttet til russiske myndigheter står bak dataangrep i Norge.

- Vi er ikke overrasket over disse hackerangrepene, sier Bernsen til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling