Russiske helikoptre stanset på vei til Syria

Et russisk lasteskip med stridshelikoptre i lasta er stanset på vei til Syria, etter at et britisk forsikringsselskap sa opp sin avtale med rederiet.

HELIKOPTER-ANGREP: Dette bildet fra en amatør-video viser angivelig røyken som stiger opp etter regjeringsstyrkenes angrep med stridshelikoptere mot opprørere i byen Rastan nær Homs mandag. Et skip med russisk-bygde stridshelikoptere er nå stanset utenfor Skottland. Helikopterne var på vei til Syria etter reparasjoner i Russland. Foto: AP/Scanpix
HELIKOPTER-ANGREP: Dette bildet fra en amatør-video viser angivelig røyken som stiger opp etter regjeringsstyrkenes angrep med stridshelikoptere mot opprørere i byen Rastan nær Homs mandag. Et skip med russisk-bygde stridshelikoptere er nå stanset utenfor Skottland. Helikopterne var på vei til Syria etter reparasjoner i Russland. Foto: AP/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lasteskipet «Alaed» tilhører det russiske rederiet Femco og har nå stanset opp utenfor kysten av Skottland.

Om bord i skipet er et ukjent antall russiske stridshelikoptre av typen Mi-25. Helikoptrene ble i sin tid solgt fra Russland til Syria og er på vei tilbake til landet etter et vedlikeholdsopphold i Kaliningrad.

Da forsikringsselskapet Standard Club ble kjent med forsendelsen, orienterte de rederiet om at forsikringen av skipet var trukket tilbake.

- Vi ble gjort kjent med påstandene om at «Alaed» hadde krigsmateriell til Syria om bord, heter det i en kunngjøring fra det britiske forsikringsselskapet.

- Vi har alt informert skipets eier om at forsikringen automatisk har opphørt som følge av ferdens natur, heter det videre.

Ifølge avisa The Daily Telegraph ble forsikringsselskapet advart av britiske myndigheter om at de sto i fare for å bryte EUs sanksjoner mot Syria dersom de forsikret «Alaed» med tilhørende last.

Britiske myndigheter ble på sin side tipset av myndighetene i USA, skriver avisa.

USAs utenriksminister, Hillary Rodham Clinton, anklaget i forrige uke Russland for å bidra til volden i Syria ved å sende stridshelikoptre til landet. Ifølge Clinton var helikoptrene alt på vei.

Russland tilbakeviste anklagen og viste til at det ikke var snakk om noen ny leveranse av helikoptre, bare om helikoptre som var solgt til syrerne for mange år siden og som hadde vært tilbake i Russland til reparasjon og vedlikehold.

(NTB-AFP)