Russiske jagerfly er satt i kampberedskap

Og væpnede menn har stormet regjeringskontorer på Krim-halvøya. Ukrainas nye president kraftig provosert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Russiske jagerfly i det vestlige militærdistriktet er satt i kampberedskap, melder landets forsvarsdepartement. Departementet varslet onsdag at det på ordre fra president Vladimir Putin ville iverksette en hasteøvelse for å teste beredskapen i det russiske forsvaret i det vestlige militærdistriktet. Distriktet grenser blant annet til Ukraina.

- Konstante flypatruljeringer gjennomføres av våre jagerfly i grenseregionen, sier departementet ifølge nyhetsbyrået Interfax.

Den russiske militære opptrappingen i området oppfattes som en provokasjon av de nye makthaverne i Kiev.

Ukrainas fungerende president sier at russiske troppebevegelser utenfor Russlands flåtebase på Krim vil regnes som aggresjon.
President Oleksandr Turtsjynov krever at alle russiske soldater på Krim holder seg inne på den russiske flåtebasens område ved byen Sevastopol.

— Alle troppebevegelser vil bli betraktet som militær aggresjon, sa Turtsjynov til nasjonalforsamlingen i Kiev i morges.

I følge Reuters er 150 000 russiske soldater nå satt i høy beredskap.

Okkupert
Rundt 50 væpnede menn stormet natt til torsdag bygningen til regionregjeringen og regionalforsamlingen på Krim-halvøya i Ukraina, melder nyhetsbyråene Reuters og Interfax.

Krim-halvøya er tradisjonelt pro-russiske, og det var i går sammenstøt mellom prorussiske separatister og tilhengere av Ukrainas nye makthavere. Russia Today melder nå at det er heist et russisk flagg over parlamentsbygningen.

Ifølge den lokale tatar-lederen Refat Tsjubarov bærer angriperne uniformer, men det er uklart hvor de kommer fra.

- Jeg fikk en telefon for 20 minutter siden. Jeg ble fortalt at parlamentsbygningen og regjeringsbygningen er okkupert av væpnede menn i uniformer uten gjenkjennelige emblem, skriver Tsjubarov på Facebook-siden sin.

- De har hittil ikke kommet med noen krav, sier han.

Svarte og oransje bånd
Nyhetsbyrået AP melder at mennene har på seg svarte og oransje bånd, et symbol på russisk seier under andre verdenskrig. De skal også ha holdt opp skilt hvor det sto «Krim-halvøya er Russland».

Da en journalist forsøkte å stille dem spørsmål, skal de ha kastet en sjokkgranat som svar.

En person døde under de voldelige sammenstøtene på den russiskvennlige halvøya onsdag, men det er uklart hva som forårsaket dødsfallet. Først etter flere timer tok sammenstøtene slutt.

Krim-halvøya er en autonom republikk i Ukraina, og ligger nord i Svartehavet.

Flere prorussiske separatister har flere ganger ønsket å løsrive Krim-halvøya fra Ukraina og heller bli en del av Russland.

Det russiske utenriksdepartementet sa rett før den høynede beredskapen ble annonsert at Russland vil forsvare sine landsmenns rettigheter og reagere kompromissløst hvis de krenkes.

Russisk UD sier i uttalelsen også at det foregår omfattende brudd på menneskerettighetene og angrep og vandalisme i Ukraina som gir Russland grunn til bekymring.

<strong>HEISTE RUSSISK FLAGG:</strong>  Rundt 50 menn med våpen marsjerte inn regjeringskontorene og regionforsamlingens bygning natt til torsdag, heiste russiske flagg på toppen av bygningene og blokkerte ansatte fra å komme inn. Foto: AFP PHOTO/ OLEKSANDR POLEHENKO
HEISTE RUSSISK FLAGG: Rundt 50 menn med våpen marsjerte inn regjeringskontorene og regionforsamlingens bygning natt til torsdag, heiste russiske flagg på toppen av bygningene og blokkerte ansatte fra å komme inn. Foto: AFP PHOTO/ OLEKSANDR POLEHENKO Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer