Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russiske jagerfly krenket svensk luftrom

Kom i lav høyde inn mot Sverige.

KRENKET SVENSK LUFTROM:  To russiske jagere skal i går ha krenket svensk luftrom, ifølge den svenske avisa Expressen. Bildet viser to SU-25 jagere som flyr over en militærbase i Minsk, Hviterussland. Foto: NTB Scanpix
KRENKET SVENSK LUFTROM: To russiske jagere skal i går ha krenket svensk luftrom, ifølge den svenske avisa Expressen. Bildet viser to SU-25 jagere som flyr over en militærbase i Minsk, Hviterussland. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To russiske jagerfly krenket onsdag ved lunchtid svensk luftrom, melder den svenske avisa Expressen.

Flyene, av typen SU-24, hadde fløyet langs den polske kysten da de øst for Bornholm vendte nesen nordover. De kom så i lav høyde inn over Öland, sørøst i Sverige.

Jas gripen på vingene Rundt klokka 12 krysset flyene over svensk farvann sør for Öland, som er Sveriges nest største øy.

Flere Jas Gripen jagerfly ble sendt på vingene fra svenske luftbaser, skriver Expressen. De russiske flyene skal ha vært et par kilometer på feil side av grensa, og skal raskt ha snudd østover da de svenske flyene nærmet seg.

Avisa, som baserer seg på en informant, skriver at overtredelsen etter det svenske Forsvarets vurdering ikke skal ha vært tilfeldig, men en test av svensk beredskap.

Flyene skal ha kommet fra den russiske eksklaven Kaliningrad, som ligger ved Östersjøen mellom Polen og Litauen.

Usikkert rundt hensikten Det svenske Forsvaret har ikke bekreftet hendelsen, men den bekreftes av den svenske utenriksministeren Carl Bildt.

- Vi har i dag bedt om en hasterapport fra Forsvaret, sier han.

Det skal være usikkert om russerne øvde på et angrep på Sverige. I mars i fjor skal to russiske bombefly av typen TU-22 M3, flankert av fire SU-27 jagerfly, skal ha øvd på et angrep mot svenske militærbaser.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media