Russiske jagerfly lager kaos i Nordsjøen

Uvanlig militærøvelse med hangarskip like ved norske oljeinstallasjoner får omfattende konsekvenser. Helikoptertrafikk stanset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Har du bilder av øvelsen? Send mms til Dagbladet på 2400 eller epost til 2400@dagbladet.no.

(Dagbladet.no): Det pågår nå en svært nærgående militærøvelse like ved norske oljeinstallasjoner i Nordsjøen.

De russiske fartøyene er i internasjonalt farvann, men bevegelsene deres skaper likevel betydelige problemer for oljeselskapene og norske luftfartsmyndigheter.

Flere helikoptre fra Norsk Helikopter og andre selskaper som frakter mannskap og forsynigner til  plattformer og rigger, var i formiddag i lufta da de helt uventet ble bedt om å snu og returnere til fastlandet.

Oppdaget jagerfly plutselig

All helikoptertrafikk ved Gullfaks og Statfjord ble da stanset.

- I samarbeid med Forsvaret og helikopteroperatørene anbefalte vi å instille trafikken. Aktiviteten fra de russiske flyene har vært så stor at det ikke er forsvarlig å fortsette, sier Stein Løken Clason i Avinor.

Han har ansvaret for offshore-trafikken ved Stavanger kontrollsentral.

ENORMT FARTØY: Admiral Kuznetsov er 300 meter langt og 83 meter bredt, og har kapasitet til 17 jagerfly av typene Su-33 og Su-25 samt enda flere helikoptre. Arkivfoto: AFP / SCANPIX
ENORMT FARTØY: Admiral Kuznetsov er 300 meter langt og 83 meter bredt, og har kapasitet til 17 jagerfly av typene Su-33 og Su-25 samt enda flere helikoptre. Arkivfoto: AFP / SCANPIX Vis mer

- Fartøyene fra den russiske Nordflåten har nå lagt seg vest av Bergen ved norsk sokkel. I går begynte vi å få meldinger fra norske helikoptre som så jagerfly rundt seg og under seg, noe de ikke er spesielt glade for. De frakter mange passasjerer, sier Carlson.

Flygelederen opplyser at de nærgående jagerflyene ikke er mulig å oppdage på avstand for de sivile helikoptrene.

- Vi ser dem ikke på radaren, og er helt avhenging av å få informasjon om flyene fra det norske Forsvaret. Vi vet ikke hva russerne vil oppnå eller hvordan de opererer, så slik sett er vi satt ut av spill, medgir flygelederen.

I ettermiddag hadde norske luftfartsmyndigheter ikke fått noen signaler om hvor lenge den spesielle øvelsen vil pågå.

- Det må du nesten spørre russerne om, sier Clason til Dagbladet.no.

Kystvakten tok kontakt

Luftfartstilsynet opplyser at flere instanser nå er koblet inn for å jobbe med den uventede situasjonen, og at deler av helikoptertrafikken trolig kan gjenopptas i løpet av kvelden.

- Et norsk kystvaktskip har nettopp vært i kontakt med hangarskipet. Russerne varslet da at de straks avslutter sin flytrafikk for i dag. Men de vil ikke si noe om morgendagen, og i Norge må vi bare se hvilke konsekvenser dette får utover, sier informasjonsdirektør Bjørn Friis i tilsynet.

Han bekrefter at Forsvarsdepartementet er koblet inn i saken for å prøve å bedre dialogen med russerne.

Russiske jagerfly lager kaos i Nordsjøen

- Vi sivile myndighter har ikke noe vi skulle ha sagt i internasjonalt farvann, men sikkerehtsmessig vil vi gjerne at russerne koordinerer litt med oss, sier Friis.


- Flere fly
Forsvaret bekrefter at Russland har en rekke fartøyer og fly i området, men vil ikke kommenter konsekvensene for den sivile luftfarten.

- Vi har bare blitt orientert om dette fra Luftfartstilsynet, og det er de som har detaljene. Vi kan imidlertid bekrefte at russerne er ute med flere fartøy og en del fly som opererer i nærheten av dem, opplyser kommunikasjonsrådgiver Kjetil Eide ved Fellesoperativt hovedkvarter i Forsvaret ti Dagbladet.no.

Det er blant annet det 300 meter lange hangarskipet Admiral Kuznetsov og skipets følgefartøyer som i dag var synlig for mange norske nordsjøarbeidere.

Eide opplyser at det ikke skjer ofte at russiske militære opptrer så nært oljeinstallasjonene.

Store konsekvenser

En person på riggen Transocean Leader forteller at oljearbeiderne der kunne se hangarskipet og jagerflyene på svært nært hold.

- Vi så to jagerfly som fulgte skipet, og det var ikke langt unna. Vi fikk melding om at helikopteret som skulle til oss måtte snu fordi det ikke ville operere i luftrommet så nært jagerflyene, forteller øyenvitnet.

Ifølge vedkommende ble mannskapsbyttet på denne riggen avbrutt som følge av helikopterets vendereis. Dette har skjedd på flere installasjoner, og ifølge Heliport.no er en rekke avganger kansellert utover ettermiddagen.

- Vi har innstilt helikoptertransporten mellom Bergen, Florø og oljeinstillasjonene inntil øvelsen i området er over. Dette får konsekvenser for personellbytte på et stort antall innretninger i Nordsjøen, sier Gisle Johanson, pressekontakt i StatoilHydro, til Dagbladet.no.

De russiske hangarskipene ble observert fra oljeplattformene også i går, men det var først i dag tidlig flytrafikken startet. StatoilHydro har ikke blitt informert om at en øvelse var på gang.

Det norske Forsvarsdepartementet har foreløpig ikke svart på Dagbladet.nos spørsmål om de politiske sidene av militærøvelsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer