Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russiske kandidater skuffet over Nobel-prisen

- Er det hele EU som har fått Nobel-prisen?

SKUFFET:  Svetlana Gannusjkina (til høyre) gratulerer EU med årets Nobels fredspris. Men hun legger til at en pris til russiske mennskerettighetsaktivister hadde vært en viktig solidaritetserklæring. Sammen med henne er Ludmila Alekseeva.
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
SKUFFET: Svetlana Gannusjkina (til høyre) gratulerer EU med årets Nobels fredspris. Men hun legger til at en pris til russiske mennskerettighetsaktivister hadde vært en viktig solidaritetserklæring. Sammen med henne er Ludmila Alekseeva. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russlands fremste menneskerettighetsforkjemper Svetlana Gannusjkina bryter ut i en liten, litt vantro latter, når Dagbladet forteller henne nyheten fra NRK, om at det er EU som har vunnet årets Nobels fredspris.

- Litt rart?
- Men jeg gratulerer EU med prisen. EU er en organisasjon vi har mye med å gjøre, og samarbeider nært med, sier Gannusjkina. Og så legger hun til:

Er det virkelig hele EU som har vunnet? Er ikke det litt rart?

Gannusjkina fra menneskerettighetsorganisasjonen Memorial, var sammen med Ludmilla Alekseeva fra Helsingforskomiteen, blant de fremste favorittene til å vinne årets fredspris. Men Gannusjkina legger raskt til at hun ikke hadde ventet å vinne Nobelprisen.

- Det hadde vært bedre om en av de russiske kandidatene hadde vunnet prisen. Det hadde vært en klar beskjed til det internasjonale samfunnet om hva som nå foregår i Russland, sier Gannusjkina.

- Prisen hadde hjulpet oss
Russland har opplevd en tilbakerulling av demokratiet, og større problemer for menneskerettighetsforkjempere, etter at Vladimir Putin kom tilbakle som president i mai i år. Blant annet er det innført drakoniske bøter for å delta i ikke-autoriserte demonstrasjoner. Og organisasjoner som får økonomisk støtte fra utlandet er pålagt av loven å kalle seg «utenlandsk agent». Denne loven rammer blant annet Memorial og Helsingforskomiteen.

- Det hadde hjulpet oss godt i kampen mot Putin-staten om en eller flere av oss i Russland hadde vunnet årets Nobelpris. Det hadde vært en solidaritetserklæring til vårt arbeid, sier Gannusjkina til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media