Russiske krigsskip på vei mot Latin-Amerika

Ikke sett tilsvarende styrkeframvisning siden Den kalde krigen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En flåte russiske krigsskip, med den atomdrevne krysseren «Peter den store» i spissen, seiler i dag vestover fra Severomorsk nær Murmansk, melder BBC News. Målet er Venezuela, der russiske styrker skal ta del i en felles øvelse med det venezuelanske militæret.Historisk

Ikke siden Den kalde krigens dager, da supermaktene brukte Latin-Amerika som sjakkbrett, har man sett en tilsvarende russisk styrkeframvisning på den vestlige halvkulen.

- Latin-Amerika trenger et sterkt vennskap med Russland, for å kunne redusere USAs innflytelse og fremme fred i regionen, sa den venezuelanske presidenten Hugo Chavez i et intervju med russisk fjernsyn i går, ifølge AP.

Chavez planlegger også å besøkte Moskva denne uken, i det som vil bli hans andre besøk til den fallerte supermakten denne måneden. I et intervju Chavez gjorde i går, spøkte han med at han ville besøke Russland i «superbombeflyet som Medvedev lånte meg», en referanse til de to russiske bombeflyene som allerede er ankommet Venezuela for å ta del i militærøvelsen.Georgia-krigen

De sterke båndene mellom Venezuela og Russland har utviklet seg parallelt som forholdet mellom Venezuela og USA har blitt stadig dårligere. Siden han ble valgt som president, har Chavez kritisert USAs utenrikspolitikk for å være imperialistisk og nykolonialistisk.

Forholdet mellom de to landene nådde et foreløpig lavpunkt for to uker siden, da Venezuela kastet ut den amerikanske ambassadøren.

DEN ATOMDREVNE KRYSERREN «PETER DEN STORE» DRO I DAG UT FRA SEVEROMORSK SAMMEN MED FLERE ANDRE SKIP FRA NORDFLÅTEN: Den russiske manøvren kan sees som en reaksjon på amerikanske krigsskips tilstedeværelse i Svartehavet. Foto: AP/SCANPIX
DEN ATOMDREVNE KRYSERREN «PETER DEN STORE» DRO I DAG UT FRA SEVEROMORSK SAMMEN MED FLERE ANDRE SKIP FRA NORDFLÅTEN: Den russiske manøvren kan sees som en reaksjon på amerikanske krigsskips tilstedeværelse i Svartehavet. Foto: AP/SCANPIX Vis mer


Samtidig har også forholdet mellom USA og Russland blitt kraftig forverret. Det russisk-venezuelanske marineøvelsen i USAs badekar kan sees i forbindelse med Georgiakrigen, da amerikanske krigsskip i Svartehavet leverte nødhjelp til georgierne. For russerne framsto dette som en unødig provokasjon.

Russland benekter imidlertid at de planlagte militærøvelsene med Venezuela har noen som helst forbindelse til Georgiakrigen.


- Disse øvelsene ble planlagt lenge før den georgisk-ossetiske konflikten brøt ut. Det er ingen sammenheng mellom øvelsene og konflikten, sier Igor Dygalo, talsmann for den russiske marinen, til NY Times.

Russiske krigsskip på vei mot Latin-Amerika
FELLES FIENDE: Både Chavez (t.v.) og Medvedev ønsker å begrense USAs innflytelse i Latin-Amerika.