Russiske kvinner strømmer til Argentina

Russisk «fødselsturisme» til Argentina skal ha tatt helt av det siste året. - Alle ser etter en vei ut, sier Eva Pekurova, som organiserer dokumenter og opphold for gravide.

BUENOS AIRES: Argentina skal ha blitt en yndet destinasjon for gravide russere som ønsker et annet statsborgerskap for sine kommende barn og seg selv. Foto: Luis Robayo / AFP / NTB
BUENOS AIRES: Argentina skal ha blitt en yndet destinasjon for gravide russere som ønsker et annet statsborgerskap for sine kommende barn og seg selv. Foto: Luis Robayo / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Det siste året, siden Russland gikk til fullskala invasjon av Ukraina, har Argentina opplevd en kraftig vekst i russisk «fødselsturisme».

Det melder The Guardian.

Avisa får opplyst av den russiske ambassaden i Argentina at mellom 2000 og 2500 russere har flyttet til Argentina det siste året.

Ifølge Georgy Polin, leder for ambassadens konsulære avdeling, er mange av dem russiske kvinner, som planlegger å føde i landet.

- Neste år kan tallet øke til 10 000, sier han.

- Vil åpne mange dører

Argentina har ikke krav om visum for russiske statsborgere.

Det skal derfor ha blitt en yndet destinasjon for russiske familier som ønsker å sikre sine kommende barn et annet statsborgerskap.

- Jeg fant ut at jeg var gravid kort tid etter at krigen i Ukraina startet. Da vi så at grensene begynte å stenges rundt oss, visste vi at vi måtte finne et sted å dra. Et argentinsk pass vil åpne mange dører for barnet mitt, sier Polina Tsjerepovitskaja til The Guardian.

Hun og ektemannen befinner seg begge i Buenos Aires, der hun nylig fødte en datter. Planen deres er å bli værende og søke om argentinske statsborgerskap også for seg selv.

Flere selskaper som tilbyr bistand til russiske familier som ønsker det samme, melder om stor etterspørsel.

- Alle ser etter en vei ut. Ved å gi mitt barn et argentinsk pass, gir jeg ham frihet, sier Eva Pekurova, som driver en slik virksomhet, og som selv fødte et barn i Buenos Aires fjor.

Å få innvilget argentinske statsborgerskap, som foreldre til et argentinskfødt barn, beskrives som en relativt knirkefri affære.

ØNSKER SVAR: To personer ber den kjente russiske nasjonalisten Oleg Gazmanov svare om krigen i Ukraina. Video: Telegram. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

Flykter i hopetall

Unge russere, spesielt de som jobber i IT-sektoren, har flyktet landet i hopetall siden krigens start.

Etter at president Vladimir Putin i september annonserte en delvis mobilisering av befolkningen, eskalerte utviklingen.

- Opptil 10 prosent av ansatte i IT-selskaper har forlatt landet og har ikke kommet tilbake. Totalt oppholder rundt 100.000 russiske IT-spesialister seg i utlandet, uttalte Maksut Sjadayev, minister for digital utvikling, i desember.

Hvor mange det er snakk om er vanskelig å tallfeste. Flere medier meldte i oktober at opptil 700 000 kan ha krysset de russiske grensene siden mobiliseringen ble annonsert, noe Kreml benektet.

Skjerpede visumregler har gjort det vanskelig å komme inn i EU-landene. Mange har derfor reist til naboland som Kazakhstan, Georgia og Tyrkia, samt til Latin-Amerika.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer