Russiske landsbyboere må evakuere

Bare 30 mil fra den norske grensa, ved et lite russisk sted kalt Lapartskaja, har Sigfred Giskegjerde fra Samemisjonen målt 21 kuldegrader i et privat hjem. Kommende helg vil en ingeniør fra Røde Kors dra til landsbyen for å se på situasjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det var forferdelig å se hvordan folk har det, sier Sigfred Giskegjerde i Samemisjonen til Dagbladet: på nettet.

Giskegjerde jobber sammen med den lokale sameforeningen for å hjelpe våre naboer på Kola-halvøya som lider nød. Samemisjonen har de siste to årene drevet eget suppekjøkken i Lujävri for eldre pensjonister, og driver også et fadderprogram for utdeling av mat.

- Vi har ikke ressurser til å ta for oss den alvorlige situasjonen i Lapartskaja med 400 innbyggere, så vi har kontaktet Røde Kors. De sitter med større erfaring i slike saker, sier Giskegjerde.

Fjernvarmen virker ikke

Kulden i Lapartskaja er nå så alvorlig at folk må flytte fra stedet. Det har blitt ubeboelig fordi fjernvarmen ikke virker. Røret som skal føre det varme vannet fra fjernvarmeanlegget til leilighetene er brutt. Vannet har derfor frosset. Radiatorer og rør har sprukket i hele byen med det resultat at kuldegradene stiger også innendørs.

Den russiske kommunen vil ikke reparere de kommunale rørledningene, og halvparten av leilighetene og skolen i byen er iskalde.

- Skolen er stengt, og har vært stengt fra 31. januar, sier Giskegjerde.

I stua til skolens rektor Rosalia Ivanovna Jakovleva (82) målte han 21 minusgrader.

Ingen kan gå på skolen i den fryktelige kulda, og kommunen har ikke råd til å bruke mellom 150 og 200 norske kroner til skolebuss de 25 kilometerne til nærmeste by.

- Folk frykter at myndighetene forsøker å avfolke landsbyen, noe de kan få til ved å la være å reparere fjernvarmesystemet, sier Giskegjerde.

Gregus Stornes fra Røde Kors i Tromsø sier til Dagbladet: på nettet at det virker som om dette er et problem for de offentlige myndighetene på Kola. Han vet ikke hva Røde Kors kan gjøre før de får en bedre oversikt over situasjonen.

Røde Kors i Tromsø vil ta opp situasjonen på eget møte, og en norsk ingeniør blir sendt til Lapartskaja for å få oversikt i løpet av helgen.

Så lenge situasjonen ikke blir bedre må innbyggerne reise til slektninger på andre steder, men Sigfred Giskegjerde er spesielt bekymret for pensjonistene som ikke har krefter eller penger til å dra noen sted.

- Dessverre finnes det mange slike små steder på Kola, sier Gregus Stornes fra Røde Kors til Dagbladet: på nettet.

DYPFRYST:</B> Med 21 minusgrader innendørs, er det ikke noe - verken mennesker eller annet - som ikke fryser. Nå skal Røde Kors hjelpe russerne.