HOMOFOBT SAMFUNN: Det russiske samfunnet har mange homofobe politikere, som har bred støtte blant mange velgere. Initiativtakerne bak Agens vil vise fram et bredere bilde av lesbiske russiske kvinner enn det som kommer fram på bilder fra demonstrasjoner. Foto: AFP PHOTO
HOMOFOBT SAMFUNN: Det russiske samfunnet har mange homofobe politikere, som har bred støtte blant mange velgere. Initiativtakerne bak Agens vil vise fram et bredere bilde av lesbiske russiske kvinner enn det som kommer fram på bilder fra demonstrasjoner. Foto: AFP PHOTOVis mer

Russiske lesbiske får eget magasin

- Hvorfor ikke lage et blad om katter, svarer homohater i regjeringspartiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

24 år gamle Milena Tsjernjavskaja er selvsikker og snakker godt for seg. Hun forteller om det nye bladet Agens - latin for «mektig» - som nettopp er lansert, og som skal være det første i Russland spesielt rettet mot kvinner som tiltrekkes av andre kvinner.

- Mange av oss som tilhører denne gruppen, ønsker ikke å gå ut i gatene med plakater, rope i megafoner og slåss mot homohatere. Jeg ønsker å vise et nytt bilde av den lesbiske samfunnsgruppen, skriver Tsjernjavskaja på lederplass i den første utgaven av Agens.

Unge og aktive - Det dreier seg om aktive kvinner, ofte ganske unge, som er interessert i det som skjer i verden, fortsetter hun.

Mer spesifikt forsøker Agens å nå kvinner i aldersgruppen 22 til 32 år, med god utdanning og «gjennomsnittlig eller høy» inntekt.

Agens lanseres samtidig som nasjonalforsamlingen i Moskva behandler en ny lov som mange har stemplet som uttrykk for den utbredte homofobien i Russland. Loven vil blant annet gjøre det straffbart å «utsette mindreårige for homoseksuell propaganda».

- Hvorfor ikke katter? Den russiske politikeren Vitalij Milonov, som er medlem av regjeringspartiet Det forente Russland og en kjent homomotstander, har bare forakt til overs for Milena Tsjernjavskaja og Agens.

- Hvorfor lager hun ikke heller et blad om katter? spør han.

Det er Milonov som har ført lovforslaget mot homoseksuell propaganda i pennen. Overfor det russiske nyhetsbyrået RIA Novosti må han likevel medgi at det ikke er noe direkte ulovlig ved Agens.

Tsjernjavskaja sier på sin side at hun kunne tenke seg å intervjue Milonov for å finne ut hva slags person han egentlig er.

Den første utgaven av Agens er akkurat utgitt, og Tsjernjavskaja lokker med at i den andre vil en kjent russisk fjernsynskvinne stå fram som lesbisk. Noe navn røper hun ikke - bladet har alt å tjene på spenning og nysgjerrighet.

(NTB)