Russiske marineskip øker spenningen utenfor Syria

Den russiske marinen sender to skip til Middelhavet. Det øker spenningen utenfor kysten av Syria.

SENDES TIL SYRIA Krysseren Moskva er et av skipene som sendes til det østlige Middelhavet. Moskva. AFP PHOTO/VASILY BATANOV Scanpix
SENDES TIL SYRIA Krysseren Moskva er et av skipene som sendes til det østlige Middelhavet. Moskva. AFP PHOTO/VASILY BATANOV ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB/Reuters/AFP): Byrået siterer en ikke navngitt kilde i den russiske generalstaben, som ifølge Interfax sier at tilstedeværelsen forsterkes på grunn av den spente situasjonen i området.

Fartøy fra Svartehavet
Ifølge kilden vil en krysser fra den russiske Nordflåten legge i vei i løpet av de nærmeste dagene, og formålet er å styrke marinens nærvær i Middelhavet.

Senere skal et fartøy fra Svartehavsflåten også flyttes til Middelhavet og slutte seg til russiske marineskip som allerede befinner seg der. Marinesjefen sier imidlertid at det er snakk om ren rutine.

- Omgrupperingen av marineskip i Middelhavet er del av en planlagt rotering, og er ikke knyttet til den forverrede situasjonen i Syria, sier talsmann for den russiske marinen, admiral Viktor Tshirkov til nyhetsbyrået RIA Novosti.

Russland vil ikke krige
USA og andre vestlige land vurderer et militært angrep på Syria som en reaksjon på det som skal ha vært et angrep med kjemiske våpen utenfor Damaskus i forrige uke. Regjeringen i Russland er svært kritisk til planene om en mulig militæraksjon.

Russlands utenriksminister Sergei Lavrov har imidlertid sagt at uansett hva USA og vestlige land måtte finne på i Syria, så har Russland ingen planer om å gå til krig.

Det russiske forsvarsdepartementet har foreløpig ikke kommentert Interfax' opplysninger.

Russland har en base i Latakia i Syria. Det er rundt 30 000 russere i Syria, noen er evakuert med fly i løpet av de siste dagene.

Det er naturlig at Russland i den spente situasjonen som er i det østlige Middelhavet sender marinefartøyer til området.