Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russiske «militær-astrologer spår framtida»

MOSKVA (NTB): Russlands militære ledere forsøker nå fortvilet å tone ned meldingene om sin bruk av astrologer. Men avisene har likevel kastet seg over påstander om at den russiske marine har en «forskningsenhet» som driver med stjernetyding, og som hevder å ha forutsett Estonia-ulykken i 1994.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Moskva-avisa Komsomolskaja Pravda skriver at marineastrologene arbeider ved et militært forskningssenter i St. Petersburg.

 Dette forskningssenteret skal ha advart om faren for et kjempeforlis i Østersjøen, kort tid før ferja «Estonia» gikk ned mellom Tallinn og Stockholm og 852 mennesker omkom.

Forutsier ulykker

Advarselen kom fra senterets astrologiske enhet, som ledes av kaptein Aleksander Businov.

 Businov sier til Komsomolskaja Pravda at hans folk studerer solens og planetenes bevegelser, for dermed å kunne forutsi flyulykker, skipsforlis og andre katastrofer.

«Nesten helt sikkert»

Ifølge den russiske kapteinen er spådommene fra stjernetyderenheten «nesten 100 prosent sikre».

 Han kommer med sine uttalelser i et illustrert førstesideoppslag i Komsomoloskaja Pravda, men avisa bringer for sikkerhets skyld også en karrikaturtegning som viser en viss skepsis til virksomheten.

  I september oppdaget Businovs astrologer at det kunne ventes en alvorlig flyulykke i Irkutsk-regionen i Øst-Sibir i løpet av siste kvartal av 1997.

  Advarselen ble sendt tjenestevei til den militære overkommandoen i Moskva, og viste seg å slå til.

  Den 6. desember i fjor styrtet nemlig et transportfly i en boligblokk i Irkutsk, etter at tre av fire motorer hadde sviktet. Rundt 80 mennesker mistet livet i denne ulykken, som ifølge Businov kunne ha vært avverget dersom flyvåpenets sjefer hadde tatt advarselen alvorlig.

Dudajevs dødsdag

Astrologene i St. Petersburg skal også på forhånd ha oppdaget at den tsjetsjenske opprørslederen Dzjokhar Dudajev ville bli drept 21. april 1996.

  De hevder dessuten at de kjenner navn, alder og andre opplysninger om personen som med tida skal ta over etter Boris Jeltsin som Russlands president - men disse opplysningene vil de ikke røpe overfor Komsomolskaja Pravda.

  Businov beklager seg over at ingen ser ut til å ta ham og hans eksperter helt alvorlig.

  Offisielt har den russiske marine og de andre forsvarsgrenene de siste dagene gått ut og dementert astrologi-påstandene. Jovisst, Businov er marineoffiser, men han har helt andre arbeidsoppgaver enn å spå i stjernene, sier talsmenn for forsvarsdepartementet i Moskva.

  Dementiene må ses på bakgrunn av en økende skepsis mot «overnaturlige» fenomener blant de stadig mindre overtroiske russerne.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!