Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Russiske militære har avfyrt skudd mot base på Krim

En ukrainsk offiser har blitt drept i angrepet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere i dag signerte Putin et dekret, sammen med regionale ledere fra Krim, som er første steget mot å innlemme Krim i Russland.
Ikke lenge etterpå uttalte myndighetene i Kiev at de nektet å oppgi Krim.

Nå meldes det om en offiser har blitt drept i kamphandlingene på en base i Simferopol.

En ukrainsk soldat har blitt drept i angrepet i Simferopol, melder nyhetsbyrået Interfax som har snakket direkte med en ukrainsk militærkilde, melder BBC.

En talsperson for det ukrainske forsvarsministeriet, Vladislav Seleznyov, sier til Reuters at tjenestemann døde av skadene, og at en annen ble såret under angrepet.

- Konflikten på Krim har gått fra et politisk til et militært stadium, sier Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk.

Han viser til et angrep på ukrainske soldater, som han hevder russiske soldater står bak.

- I dag begynte russiske soldater å skyte på ukrainske soldater. Dette er en krigsforbrytelse, sa Jatsenjuk da han tirsdag deltok på et krisemøte for regjeringen.

Et ukrainsk nyhetsbyrå melder at russiske soldater sto bak stormingen, men øyenvitner sier til nyhetsbyrået Reuters at det foreløpig ikke finnes opplysninger som bekrefter at de væpnede mennene var russiske. Det er på det rene at de fleste soldatene som har oppholdt seg i området uten distinksjoner de siste ukene, kommer fra Russland.

Ifølge CNN har væpnede menn åpnet ild mot soldater på militærbasen, og en person er såret. TV-kanalen siterer det ukrainske forsvarsdepartementet, mens nyhetsbyrået Reuters viser til en talsmann for det ukrainske forsvaret.

- Vi har blitt stormet av russiske soldater, og har måttet søke tilflukt i tredje etasje av bygningen vi er i nå. Hovedkvartere vårt har blitt tatt, og de har tatt en av lederne våre til fange. De vil at vi skal legge ned våre våpen, men vi har ikke til hensikt å gi opp, melder det ukrainske nyhetsbyrået Interfax.

 Ukrainas fungerende president Oleksandr Turtsjynov uttalte følgende i ettermiddag:

- Vi vil advare president Vladimir Putin, som er ansvarlig for denne provokasjonen, at det politiske lederskapet for den russiske føderasjonen fra nå av må stå til ansvar for en hel verden for de kriminelle handlingene de utfører i vårt land, sa han.

Meldingen om skytingen kom samtidig som Putin lot seg hylle av en folkemengde som hadde samlet seg på Den røde plass i Moskva for å feire erklæringen om å gjøre Krim til en del av Russland.

- Krim og Sevastopol kommer hjem, sa presidenten til de oppmøtte.

USAs visepresident Joe Biden kaller det hele et «landran» og mener Russlands opptreden er en utfordring for hele den frie verden.

Ytterligere sanksjoner
- Russlands politiske og økonomiske isolasjon kommer bare til å øke dersom de fortsetter langs denne linjen, og de vil se ytterligere sanksjoner fra både USA og EU, sa Biden på en felles pressekonferanse med Polens statsminister Donald Tusk i Warszawa tirsdag, før han reiste videre til Vilnius for å møte presidentene fra de tidligere sovjetstatene Estland, Latvia og Litauen.

- Hendelsene nylig minner oss om at grunnvollen i vår allianse er kollektivt forsvar, slik det er nedfelt i artikkel fem i NATO-traktaten. Vi tar det på største alvor og står urokkelig ved våre forpliktelser, sa Biden ifølge NTB.

Saken oppdateres.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling