Russiske militærøvelser i Arktis

Kan utgjøre en trussel mot norske interesser i nordområdene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Russland vil holde militærøvelser i Arktis, sier den russiske generalen Vladimir Sjamanov til den militære avisen Krasnaya Zvezda. Det skriver nyhetsbyrået AP.

Sjamanov understreker at russerne arranger denne øvelsen for å understøtte sine rettigheter fordi USA holdt en lignende øvelse i Alaska i forrige måned, og fordi en rekke utenlandske statsledere har stilt spørsmål ved Russlands rettigheter til den oljerike arktiske havbunnen.

- Russland kan ikke ignore slike fakta, sier Sjamanov ifølge Bloomberg.

- Moderne kriger blir vunnet eller tapt lenge før de begynner, legger han til.

Øvelsen kan tolkes som et forspill til en potensiell væpnet konflikt om ressursene i Arktis, og signaliserer at Russland ikke vil nøle med å bruke militærmakt dersom russiske interesser i nordområdene blir truet.

Miniubåter og flaggplanting

Det er ikke første gang at Russland har markert seg i denne interessekampen. I august i fjor sendte de to miniubåtene Mir I og Mir II for å plante et russisk flagg i havbunnen under Nordpolen, og la hevd på en underjordisk fjellrygg ved navn Lomonosov. Ifølge amerikanske forskere, kan fjellryggen inneholde så mye som en fjerdedel av verdenes uoppdagede olje- og gassressurser, så vel som gull, nikkel og diamanter.

Mens Russland mener at denne fjellryggen er en del av den russiske kontinentalsokkelen, hevder Danmark at den er tilknyttet Grønland og derfor tilhører dem.

FORRIGE MAKTDEMONSTRASJON: I august i fjor sendte russene Mir I og Mir II på en symbolsk flaggplantingstokt for understøtte det russiske kravet om suverenitet i Arktis. Foto: REUTERS/Reuters Television (Russia)
FORRIGE MAKTDEMONSTRASJON: I august i fjor sendte russene Mir I og Mir II på en symbolsk flaggplantingstokt for understøtte det russiske kravet om suverenitet i Arktis. Foto: REUTERS/Reuters Television (Russia) Vis mer

Hverken Norge, Danmark, Canada eller USA har godtatt det russiske kravet om suverenitet i Arktis.

Dagens lovverk tilsier at hvert land har en økonomisk sone på 200 nautiske mil målt ut fra fastland. Denne kan utvides dersom et land kan bevise at landområdene strekker seg lenger under havet. Nordpolen er omkranset av flere lands økonomiske sone, blant annet Norges, mens selve Arktis ikke er fremdeles ikke under noe lands råderett.

Les også:
• Planter flagget på bunnen av havet

• Åpent hav i nord

• Nye russiske flytokt nær Norge

Disse artiklene er tilgjengelige i PDF-format gjennom betalingstjenesten Pluss:

• Polforskere mottatt som helter
• USA satser i pol-løpet
• Å plante flagg

Russiske militærøvelser i Arktis
BAKMANNEN: General Vladimir Sjamanov er ansvarlig for militærøvelsen.