Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russiske myndigheter går ut med navnet til St. Petersburg-terroristen

22 år gammel kirgiser er russiske etterforskeres hovedmistenkte etter terrorangrepet i Russland.

BOMBE: Russiske myndigheter har identifisert Akbarjon Djalilov som mannen de mistenker å ha stått bak selvmordsangrepet på T-banen i St. Petersburg.  Foto: Reuters / NTB Scanpix
BOMBE: Russiske myndigheter har identifisert Akbarjon Djalilov som mannen de mistenker å ha stått bak selvmordsangrepet på T-banen i St. Petersburg.  Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG / OSLO (Dagbladet): Russiske myndigheter har i ettermiddag gått ut med navnet på den mistenkte gjerningspersonen bak mandagens terrorangrep i St. Petersburg.

Den 22 år gamle russiske statsborgeren Akbarjon Djalilov, født i Kirgisistan, blir av russiske etterforskere utpekt som terroristen, melder nyhetsbyrået Associated Press.

Tidligere i dag ble samme mann navngitt av kirgisiske sikkertjenester.

Skal ha sprengt seg selv

Djalilov skal ha sprengt seg selv i lufta om bord en T-banevogn i millionbyen rundt klokka 13.30 mandag ettermiddag.

14 personer ble drept og rundt 50 såret da eksplosjonen gikk av i en T-banevogn mellom stasjonene Sennaja Plosjtsjad og Teknologiske institutt.

Tre av de drepte var utlendinger, fra Hviterussland, Kasakhstan og Usbekistan.

Djalilov skal også ha plantet den udetonerte bomben som seinere ble funnet på stasjonen Plosjtsjad Vosstanija. Den skal ha vært fem ganger så stor som bomben som gikk av om bord T-banen, ifølge den russiske statskanalen.

Hvem var terroristen?

Den 22 år gamle kirgiseren ble født i byen Osh i Krigisistan i 1995. Hvorvidt han handlet alene eller fikk støtte, er ennå uklart. Ingen terrorgrupper har imidlertid tatt på seg ansvaret for terrorangrepet.

Russiske myndighetspersoner mistenker imidlertid at han har bånd til IS, ifølge BBC, men det er ikke bekreftet.

EKSPLOSJON: En bombe gikk av på et tog i St. Petersburg i Russland, mandag formiddag. Toget befant seg mellom to stasjoner da eksplosjonen fant sted. Videoen viser kaoset på stasjonen like etter eksplosjonen. Video: CNN / VP via Twitter og Ruptly Vis mer

Grunnen til at det er en teori, er på grunn av Russlands krigføring i Syria.

Det er elendige nyheter for president Vladimir Putin hvis terroren har forbindelse med Russlands engasjement i krigen i Syria. Russland har vært mye mer utsatt for terror enn noe annet europeisk land.

Mer enn 2600 mennesker er drept i terror med utgangspunkt i Russlands kriger mot Tsjetsjenia etter år 2000. Men de siste to åra har det vært stille. Putin har lykkes i å knuse terroren med utgangspunkt i krigene i Tsjetsjenia.

Kriger på Assads side

Men for halvannet år siden engasjerte Russland seg i krigen i Syria på president Bashar al-Assads side. Engasjementet har snudd krigen i Assads favør. Men prisen har vært høy.

Russland har bombet sivile, blant annet i Aleppo i vinter. Og Russland har bombet islamistiske grupper, selv om det ikke først og fremst har vært den største terrorgruppa IS.

Fryktet terror

Man har hele tida fryktet terror i Russland begrunnet med krigen i Syria. At denne terroren har et sentral-asiatisk utgangspunkt er ikke overraskende. Det er mange millioner fremmedarbeidere fra Sentral-Asia i Russland.

I St. Petersburg er det mange hundre tusen. De får de dårligst betalte jobbene, ofte blir de heller ikke betalt, og mange har ikke arbeidskontrakt.

Hundset av politiet, og ofte foraktet av samfunnet, blir de marginalisert, og lette å rekruttere for militante islamister.