Russiske myndigheter hevder topp- general «tok seg en svømmetur»

Men russiske medier spekulerer i om at en av landets mest mektige spioner kan ha blitt drept.

FULL FORVIRRING: Russiske medier spekulerer i om at en av landets mektigste etterretningsgeneraler kan ha blitt drept etter at han ble skylt i land i Tyrkia.
FULL FORVIRRING: Russiske medier spekulerer i om at en av landets mektigste etterretningsgeneraler kan ha blitt drept etter at han ble skylt i land i Tyrkia.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Dødsfallet til generalmajor Jurij Ivanov er et mysterium. Hans lik ble funnet ille tilredt på en strand i Tyrkia i forrige måned, men ble ikke identifisert før i forrige uke, skriver The Guardian.

Ivanov var nestkommanderende ved Russlands utenriksmilitære etterretningstjeneste GRU, og skal ha vært i Syria for å vurdere militære anlegg - i ledd med Moskvas ambisjoner om å ha innflytelse i Midtøsten.

I går startet spekulasjonene i russisk media om at den offisielle versjonen i forbindelse hans død, at han skal ha omkommet «under en svømmetur», ikke stemmer. Russiske aviser viser til at han som toppspion ville vært omringet av sikkerhetsvakter uansett hvor han befant seg.

Russiske aviser spekulerer i om at han kan ha blitt drept av noen som ikke ønsker økt russisk innflytelse i Midtøsten.

Den russiske avisa Svobodnaya Pressa peker også på at Ivanov er den andre GRU-toppen som har dødd av ukjente omstendigheter. I 1992 ble den høytstående agenten Jurij Gusev drept i en «bilulykke». Ifølge avisa skal hans kollegaer i en uformell undersøkelse ha kommet fram til at han ble drept.

«Spioner av slik rank er godt beskyttet. De dør ikke tilfeldig,» skriver avisa videre.

Etter at liket ble funnet i Tyrkia tok myndighetene i landet kontakt med nabolandene for å finne ut hva som kan ha skjedd. Syria kunne melde tilbake at han hadde forsvunnet mens han var på oppdrag i kystbyen Tartus der Russland bygger opp en ny militærbase.

Etter oppdraget møtte han syriske etterretningsagenter. Deretter forsvant han, skriver The Guardian, som siterer den tyrkiske avisa Vatan.

Ivanov ledet i 2000 russernes krig mot tsjetsjenske separatister, og skal ha stått bak planleggingen av en rekke attentat mot tsjetsjenere som bor i utlandet. I 2004 skal GRU-agenter ha drept separatistlederen Zelimkhan Yandarbiyev ved å sprenge SUV-en hans i Qatar. Myndighetene arresterte og dømte to russiske GRU-spioner til livstid. De to sa åpent i retten at de fulgte ordrene til russiske ledere. De to ble utlevert til Russland i 2005 for å sone dommen der. Begge har deretter forsvunnet.

GRU er Russlands desidert største utenlandske etterretningstjeneste. I 1997 sendte de ut seks ganger så mange agenter til utlandet som SVR (etterfølgeren til KGB i utlandet). I tillegg hadde de den gang 25 000 Spetsnaz-styrker under sin kontroll. Til forskjell fra KGB ble ikke GRU delt opp ved Sovjetunionens fall. Den har en spesialstatus og svarer direkte til sjefen for generalstaben.

MEKTIG: GRU er Russlands desidert største utenlandske etterretningstjeneste.
MEKTIG: GRU er Russlands desidert største utenlandske etterretningstjeneste. Vis mer