Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russiske myndigheter tar flammende oppgjør med Norge

- En litt aggressiv invitasjon til ny og forbedret dialog, mener Russlands-ekspert Lars Rowe. 

AMBASSADEN: Den russiske ambassaden i Oslo tar et flammende oppgjør med Norge. Foto: Dagbladet
AMBASSADEN: Den russiske ambassaden i Oslo tar et flammende oppgjør med Norge. Foto: Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den russiske ambassaden i Norge tar et flammende oppgjør med Norge i et brev sendt til norske journalister.

Brevet er en kommentar på situasjonen i det bilaterale forholdet mellom de to landene, og tar blant annet for seg Norges sanksjoner mot Russland, og visumnekten til stortingsrepresentantene Trine Skei Grande og Bård Vegar Solhjell.

De omtaler forholdet mellom Norge og Russland som uholdbart.

- Vi skal ikke påtvinge partnerskap med oss, skriver ambassaden.

I brevet beskriver de et samarbeid mellom Norge og Russland der Norge ønsker samarbeid på noen områder men ikke på andre. Russerne etterlyser en mer helhetlig tilnærming.

«Den selektive tilnærmingen som Norge foreslår – «her samarbeider vi, her samarbeider vi ikke» er ikke holdbar. Usaklig og virkelighetsfjern anti-russisk retorikk som brukes av våre norske partnere, det at man ignorerer våre interesser uunngåelig får konsekvenser for alle samarbeidsområder, står i motstrid til behovene for å skape et klima for forholdet som er nødvendig for å fremme en positiv agenda i bilaterale saker. Vårt samarbeid kan ikke hvile bare på områdene som den norske part stadig nevner som fiskerispørsmål, miljøvern, kjerne- og strålingssikkerhet, søk og redning. Selvfølgelig fortjener det mer», skriver de.

LES OGSÅ: Slik svarer Utenriksdepartementet på kritikken fra Russland

Brevet er nå også lagt ut på den russiske ambassadens nettside.

Kald krig

Videre går russerne i rette med Norge og sanksjonene Norge var med på å innføre etter Russlands annektering av Krim-halvøya fra Ukraina.

- Vi er sterkt uenige i påstanden om at «alt brått ble endret på grunn av Russland» i 2014.

I brevet viser de til at at det er vesten som er har ansvaret for at verden ikke er mer stabil enn den der. De viser til:

  • NATOs bombing av Serbia i 1999
  • Invasjonen av Irak i 2003
  • Det de kaller «oppmuntringen av Georgias militære eventyrpolitikk» i 2008
  • Angrepet mot Libya i 2011
  • Det de omtaler som systematisk støtte til russofober og nasjonalister i Ukraina, som endte opp i «et statskupp i Kiev».

De viser til at den lovlig valgte regjeringen ble kastet, med støtte fra blant annet Norge. Derfor avviser de at Russlands handlinger i Ukraina er i strid med internasjonal lov.

«Russland har gjentatte ganger forklart at de vestlige sanksjonene er grunnløse fra et rettslig ståsted. Russland har ikke brutt folkeretten, har ikke sendt sine styrker inn i Ukraina og er ikke part i Minsk-avtalene. Det å snakke med vårt land med sanksjoner og trussler har ikke hatt og skal ikke ha noen virkning i fremtiden, spesielt ved å innføre restriksjoner mot politikere og andre offentlige personer fra Russland. Alle anti-russiske handlinger skal få et proporsjonalt svar», står det.

På ambassaden er de åpenbart oppgitte over hvordan Russland omtales og analyseres i den norske offentligheten.

De henviser til stadige oppslag i norske medier om russiske nett-troll, hackere, og en russisk etterretning som prøver å påvirke demokratiske prosesser i vestlige land.

De mener den offentlige diskusjonen i Norge ikke står i stil til hverken virkeligheten slik de selv forstår den eller slik den oppfattes av de som faktisk har kontakt med Russland.

«Formålet med slike upålitelige analyser og med mange andre liknende materialer er å skremme Norges befolkning med mytisk russisk «trussel» og åpenlyst forsøke å sikre seg tilleggsfinansiering og ekstra fullmakter på bekostning av velferdsordninger, rettigheter og personlige friheter til statsborgerne.»

Et glass vin

Avslutningsvis tar ambassaden også for seg den omstridte visumnekten til venstre-leder Trine Skei Grande og SV-topp Bård Vegar Solhjell. Da Stortingets utenrikskomité skulle til Moskva ble de to norske partitoppene nektet visum.

Ambassaden avviser at den russiske ambassadøren er kalt inn på teppet til UD. Derimot har ambassadøren og UDs fremste byråkrat diskutert saken over et glass vin.

«I virkeligheten har Russlands Ambassadør Teymuraz O. Ramishvili siden 27. januar d.å. hatt flere møter med høytstående representanter for Utenriksdepartementet. Et nytt møte med utenriksråd i Utenriksdepartementet Wegger Chr. Strømmen fant sted på Regjeringens representasjonsanlegg på kvelden 1. februar 2017, der partene med et glass vin drøftet den nåværende situasjonen som oppsto etter at en gjenvisitt av en delegasjon fra Stortingets utenriks- og forsvarskomité, ledet av komitélederen Anniken Huitfeldt, til Moskva ble utsatt etter beslutningen fra norsk side, på grunn av at det ikke kan utstedes visa til to delegasjonsmedlemmer fru Trine Skei Grande og herr Bård Vegar Solhjell for innreise til Russland», står det i brevet.

- Uvanlig

De gjør det helt klart at før Norge kommer Russland i møte kommer det ikke på tale med noe Moskva-besøk for Solhjell og Grande:

«Ingen må ha illusjoner. Vi er ikke på en veldedighetskveld. Hvis det på nytt blir levert dokumenter for visa for Trine Skei Grande og Bård Vegar Solhjell skal de igjen bli nektet innreise», står det.

Russlands-ekspert Lars Rowe ved Fridtjof Nansens institutt synes brevet er uvanlig.

- Innholdet i brevet er ikke i seg selv uventet. Det er formen jeg synes er interessant, fordi slik jeg kan forstå det er både språkføringen og det å sende et sånt brev, uvanlig fra en utenriksstasjon. Det er skrevet i en polemisk stil, som ikke er typisk diplomatspråk. Det handler nok om at de nå vil svare med samme mynt, sier Rowe, og viser til at russerne tar et oppgjør med norsk retorikk i brevet.

Han tror det er visumnekten til stortingspolitikerne som har utløst reaksjonen fra ambassaden.

- Vil sette UD på plass

I brevet den russiske ambassaden sendte ut i dag, hevder de at de allerede 29.november varslet det norske Utenriksdepartementet om at de to politikerne ikke hadde innreisetillatelse.

Det var lenge før politikerne på Stortinget planla sin reise til Moskva, hevder russerne i brevet.

- Vi må kunne anta at visumnekten er utløsende årsak, og at de her ønsker å sette norsk UD på plass. Russerne mener åpenbart at UD har opptrådt provoserende ved å lage en sak av noe som ikke trengte å være det, mener Rowe.

Russerbrevet beskriver forholdet mellom Norge og Russland som ikke holdbart.

- Kan det leses som en trussel om at Russland vil kutte samarbeid på andre områder?

- Det vil skade også russiske interesser, for de ulike samarbeidsrelasjonene de har med Norge, har de ikke for moro skyld. Slik jeg leser det kan brevet like gjerne leses som en litt aggressiv invitasjon til ny og forbedret dialog, sier Rowe.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling