Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russiske overgrep i skyggen av terrorkrigen

I ly av krigen i Afghanistan har russerne trappet opp krigen i Tsjetsjenia. - Dette er terror satt i system av russiske myndigheter mot sin egen befolkning, sier Bjørn Engesland i Den norske Helsingforskomité.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en fersk rapport fra Helsingforskomiteen blir det påpekt groteske overgrep mot sivile i landet. Tortur, drap og plyndring pågår i stort omfang.

- For oss representerer den russiske krigføringen den verste menneskerettslige og humanitære krisen i Europa, sier Engesland.

Glemt krig

- Vi har lenge kritisert vestlige regjeringer, også den norske, for å ha gjort krigen i Tsjetsjenia til en glemt krig, en fortrengt krig. Dette er blitt ytterligere svekket etter 11. september, sier Engesland, som var en av komiteens tre utsendinger tidligere denne måneden.

- Føler russerne at de har fått frie hender til å trappe opp krigen så lenge bombingen av Afghanistan pågår?

- Om russerne føler det, eller om de har fått friere hender, vet jeg ikke, men vi mener at krigen er blitt intensivert siden midten av september.

Ifølge rapporten er soldatene ofte på reine plyndringstokt. De stenger alle gater og gjennomsøker husene. I operasjonene kan landsbyboere bli internert, slått mens familien ser på, eller som i landsbyen Alkhan Kala, hvor en mor og hennes to barn ble skutt og drept mens de lå i sengene sine.

- Overgrepene framstår som vilkårlige overgrep fordi det kan ramme alle, men det er særlig unge våpenføre menn som rammes. Det er satt opp sperringer og sjekkpunkter overalt. I de fleste tilfelle nøyer soldatene der seg med å kreve penger for at folk skal få kjøre videre. Vi var selv vitne til denne praksisen da vi var i Tsjetsjenia, sier Engesland.

Sjokkerende forhold

Forholdene i flyktningleirene i Ingusjetia, som grenser til Tsjetsjenia, og leirene for internt fordrevne, var ifølge Helsingforskomiteen «sjokkerende».

- I en av leirene var flere hundre mennesker stuvet sammen i et stort fjøs. Det var bare jordgulv der, og man hadde forsøkt å dele opp det store rommet med papplater og bølgeblikk. Det var syke mennesker, mange med tuberkulose, uten medisinsk hjelp. Barna gjorde sitt fornødne på gulvet, og alle levde på eksistensminimum. Ja, det var noe av det mest sjokkerende vi har sett.

- I Ingusjetia er det i dag en vanskelig humanitær situasjon, som kan utvikle seg til en katastrofe når vinteren kommer.

Hele Norges coronakart