Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russiske PhosAgro vil granske Yara-korrupsjonen

Vil reise søksmål hvis korrupsjonen i Yara har påført selskapet tap.

SØKSMÅL: - Hvis det blir klart at selskapet har lidd tap, vil PhosAgro reise krav og/eller søksmål i forbindelse med dette, skriver en talsmann for russiske PhosAgro til Dagbladet. Her undertegner administrerende direktør i selskapet, Mikhail Rybnikov, en kontrakt med asiatiske forretningsforbindelser. Foto: PhosAgro
SØKSMÅL: - Hvis det blir klart at selskapet har lidd tap, vil PhosAgro reise krav og/eller søksmål i forbindelse med dette, skriver en talsmann for russiske PhosAgro til Dagbladet. Her undertegner administrerende direktør i selskapet, Mikhail Rybnikov, en kontrakt med asiatiske forretningsforbindelser. Foto: PhosAgro Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Korrupsjonssaken i Yara ble ikke lagt død da selskapet i forrige uke godtok Økokrims forelegg på 295 millioner kroner og Yaras tidligere konsernsjef Thorleif Enger og tre andre ble tiltalt for korrupsjon.

Nå sier Yaras russiske samarbeidspartner PhosAgro at de korrupte transaksjonene skal gås etter i sømmene.

Vil reise søksmål - PhosAgro vil foreta sin egen, grundige etterforskning av alle fakta som har kommet fram i lyset, og hvis det blir klart at selskapet har lidd tap, vil PhosAgro reise krav og/eller søksmål i forbindelse med dette, skriver en talsmann for PhosAgro til Dagbladet.

En tidligere visekonsernsjef og en salgsdirektør i PhosAgro mottok ifølge Økokrim bestikkelser på mellom 1,1 og 3,9 millioner dollar mellom 2004 og 2009.

Nå skriver det Moskva-baserte selskapet at de to ikke lenger er ansatt, og at PhosAgro ikke tolererer noen form for korrupsjon. PhosAgro har ikke svart på hvem et krav eller søksmål kan tenkes å bli rettet mot.

- Vet ikke I går skrev Dagens Næringsliv at Yara overførte aksjer verd 800 millioner kroner til et ukjent Kypros-selskap i 2011 - mye mer enn et avtalt vederlag på cirka 30 millioner kroner.

PÅ TEPPET: Yara-konsernsjef Jørgen Ole Haslestad og Yara-styreleder Bernt Reitan (i forgrunnen) har vært inne på teppet hos Folketrygdfondet, som har bedt Yaras styre om en oppsummering av korrupsjonssaken. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
PÅ TEPPET: Yara-konsernsjef Jørgen Ole Haslestad og Yara-styreleder Bernt Reitan (i forgrunnen) har vært inne på teppet hos Folketrygdfondet, som har bedt Yaras styre om en oppsummering av korrupsjonssaken. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer

I et brev til KLP skriver styreleder Bernt Reitan at «differansen må ses i sammenheng med Yaras fordeler» av leveransekontrakter for fosfat som ble inngått med PhosAgro i 2007.

Transaksjonen skjedde under dagens konsernsjef Jørgen Ole Haslestad, som ifølge DN fortsatt ikke kan svare på hvem som eide Kypros-selskapet da det fikk aksjene.

PhosAgros talsmann sier til Dagbladet at Kypros-selskapet som mottok aksjene handlet i tråd med PhosAgros interesser.

Yara avventer I forrige uke sa Økokrim til Dagbladet at det er uaktuelt å straffeforfølge mottakerne av korrupsjonspengene. Fordi etterforskningen fortsatt pågår i Sveits, er det likevel for tidlig for mottakerne å puste lettet ut.

Hva Yara eventuelt selv vil gjøre for å kreve tilbake penger fra mottakerne, er foreløpig uklart.

- Vi har ikke diskutert dette. Vi må avvente rettssakene, sier kommunikasjonsdirektør Esben Tuman til Dagbladet.
Han henviser ellers til en voldgiftssak Yara har reist mot en tidligere Yara-medarbeider som var involvert i utbetalingene.

Vil ha oppsummering I likhet med Yaras største eier staten uttrykker nest største eier Folketrygdfondet (5,9 prosent) overfor Dagbladet tillit til Yaras styre.

KALTE INN YARA: Administrerende direktør i Yaras nest største aksjonær Folketrygdfondet, Olaug Svarva, har hatt Yaras konsernledelse inne på teppet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
KALTE INN YARA: Administrerende direktør i Yaras nest største aksjonær Folketrygdfondet, Olaug Svarva, har hatt Yaras konsernledelse inne på teppet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

- Vi har bedt om å få en oppsummering fra styret, hvor de også legger fram hvorfor de har godtatt forelegget fra Økokrim. En slik samlet oppsummering har de hittil ikke gitt oss, sier Folketrygdfondets administrerende direktør Olaug Svarva, som ikke har gitt Yara noen frist.

Hele Norges coronakart