Krigen i Ukraina

Russiske politikere: - Spark Putin

Flere russiske politikere har gått hardt ut mot president Vladimir Putin. Nå har de vært inne til politiavhør.

ØNSKES STILT FOR RIKSRETT: Flere politikere i en bydel i St. Petersburg hvor Vladimir Putin vokste opp, ønsker ham stilt for riksrett som følge av krigen i Ukraina. Foto: Sergey Bobylev/TASS/Reuters/NTB
ØNSKES STILT FOR RIKSRETT: Flere politikere i en bydel i St. Petersburg hvor Vladimir Putin vokste opp, ønsker ham stilt for riksrett som følge av krigen i Ukraina. Foto: Sergey Bobylev/TASS/Reuters/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Putins handlinger utgjør en trussel mot Russlands sikkerhet. Han burde få sparken!

Det skriver den russiske politikeren Nikita Yuferev på Twitter.

Sammen med flere andre politikere i bydelen Smolninskoye i St. Petersburg, har han skrevet et brev til statsdumaen hvor de foreslår å fjerne Putin fra embetet. De ønsker å stille ham for riksrett, anklaget for forræderi.

Brevet skal ha blitt vedtatt på et bydelsutvalgsmøte i Smolninskoye onsdag denne uka. Årsaken skal være Putins invasjon av Ukraina.

- Hans beslutning om å starte krigen har ført til det russiske militærets død, problemer i den russiske økonomien, og utvidelse av Nato, fortsetter Yuferev.

Dagen etter at brevet ble offentliggjort, fikk politikerne som skrev under en sms fra politiet, med beskjed om å møte opp på politistasjonen til avhør. De slapp ut etter noen timer, og skriver på Twitter at de kan bli bøtelagt når saken kommer opp for retten.

- Modig protest

Statsviter ved NIBR-OsloMet og Russland-kjenner Jørn Holm-Hansen beskriver brevet som en sterk og veldig modig protest mot invasjonen av nabolandet.

- Det blir interessant å følge med på hvordan det går med disse lokalpolitikerne framover. Presidentens rolle er nærmest hellig i Russland, og ikke noe man skal pirke borti. Særlig gjelder dette når temaet er rikets sikkerhet, sier Holm-Hansen og legger til:

- At bydelspolitikere krever at presidenten skal stilles for riksrett er en veldig dramatisk handling.

I innkallingen fra politiet ble det henvist til en lovparagraf som dreier seg om såkalt diskreditering av landets myndigheter, i deres utøvelse av sine fullmakter utenfor landets grenser.

- Det er juridisk språk og betyr «krigen i Ukraina». Straffen for slikt er klekkelige bøter, forklarer Holm-Hansen.

Putins bydel

Sju av de 20 medlemmene i bydelsutvalget har skrevet under på brevet. I tillegg har tre medlemmer gitt sin støtte uten å være til stede under vedtaket. Det er adressert til komiteen for sikkerhet og antikorrupsjon i statsdumaen, som blir henstilt til å stille Putin for riksrett.

Jørn Holm-Hansen mener at man ikke skal kimse av brevet.

- De ti politikerne går nemlig rett på Putins akilleshæl, det som til syvende og sist kan felle ham. Han har svekket Russland gjennom denne krigen, sier han og utdyper:

- I brevet slår de fast at Putin har påført skader på Russlands sikkerhet og dens medborgere på fire viktige områder. Russiske soldaters liv har gått tapt. Landet har fått store økonomiske problemer. Nato har blitt utvidet og Ukraina har blitt militarisert og fått 38 milliarder dollar i våpenhjelp fra Vesten.

- Symbolsk

Han understreker at for å skape motstand mot krigen, må man i Russland ta utgangspunkt i hvordan invasjonen har rammet russerne negativt.

- Det er akkurat det bydelspolitikerne gjør i skrivet.

- Det er også veldig symbolsk at det kommer fra Smolnyj i St. Petersburg, fordi det er der Sovjet-makta ble erklært av Lenin i 1917 og det er der Putin vokste opp, legger han til.

KHARKIV: Ukrainerne har gått til motangrep i Kharkiv og sier de har rykket frem nesten 50 kilometer og gjenerobret mer enn 20 landsbyer. Video: Telegram / Twitter. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

Holm-Hansen mener imidlertid at det er liten sjanse for at forslaget vil føre fram.

- Statsdumaen må ha to tredjedels flertall for å stille Putin for riksrett. Det er helt uaktuelt at det vil skje nå. Men hvem vet hva som skjer om et år eller to.

Mener brevet er ulovlig

Lederen for bydelsutvalget tilhører det samme politiske partiet som Russlands president, og har i ettertid gått ut og kalt vedtaket for ulovlig, med henvisning til at verken han eller flertallet i bydelsutvalget var til stede da brevet ble vedtatt.

- Det er et slags stunt, sier Holm-Hansen.

- Vil Dumaen behandle forslaget?

- Det må i så fall være om retten skulle komme til at brevet ikke er diskreditering av landets myndigheter, men det er et lite sannsynlig utfall.

Utkastet til brevet skal ifølge Yuferev ha blitt foreslått av Dmitry Palyuga. Den russiske politikeren skriver på Twitter at han synes det er viktig å snakke om det som foregår, og henvende seg til publikum med ulike argumenter - slik at krigen avsluttes så fort som mulig.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer