HARDE TREFNINGER:  En prorussisk soldat hopper av en stridsvogn etter trefning med ukrainske styrker i en innfartsvei til Uglegorsk, seks kilometer sørøst for nøkkelbyen Debaktseve. Foto:  DOMINIQUE FAGET, AFP/NTB Scanpix.
HARDE TREFNINGER: En prorussisk soldat hopper av en stridsvogn etter trefning med ukrainske styrker i en innfartsvei til Uglegorsk, seks kilometer sørøst for nøkkelbyen Debaktseve. Foto: DOMINIQUE FAGET, AFP/NTB Scanpix.Vis mer

Russiske raketter mot militært hovedkvarter

Harde kamper før planlagt toppmøtet om Ukraina-konflikten i Minsk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et av regjeringshærens militære hovedkvarterer er rammet av et rakettangrep i Øst-Ukraina i dag, ifølge president Petro Porosjenko.

Det russiske rakettsystemet Tornado ble brukt i angrepet mot byen Kramatorsk, mener presidenten.

Lokale kilder melder om minst tre drepte i boligområder i nærheten som følge av angrepet.

Det pågikk tirsdag harde kamper mellom regjeringsstyrker og prorussiske opprørere øst i Ukraina.

Nasjonalgarden satt inn
Ledere for opprørerne avviser imidlertid at de sto bak angrepet på Kramatorsk, ifølge nyhetsbyrået RIA.

Kampene i Ukraina pågår for fullt dagen før det planlagte toppmøtet om Ukraina i Hviterusslands hovedstad Minsk.

  VINKER:  Lokalbefolkning med matforsyning på en tralle vinjker til en prorussisk soldat som holder vakt ved en innfartsvei til Uglegorsk seks kilometer fra Debaltseve mandag. Foto: DOMINIQUE FAGET, AFP/NTB Scanpix.
VINKER: Lokalbefolkning med matforsyning på en tralle vinjker til en prorussisk soldat som holder vakt ved en innfartsvei til Uglegorsk seks kilometer fra Debaltseve mandag. Foto: DOMINIQUE FAGET, AFP/NTB Scanpix. Vis mer

Myndighetene i Ukraina opplyste tirsdag at landets nasjonalgarde har begynt en ny offensiv i nærheten av havnebyen Mariupol.

- Enheter fra nasjonalgarden har brutt gjennom fiendens forsvarslinjer, het det i en uttalelse fra det ukrainske sikkerhetsrådet.

Samtidig hevder de prorussiske opprørerne at de har omringet regjeringsstyrkene i byen Debaltseve. En viktig forsyningslinje inn til byen er angivelig brutt.

Kamp om vei
En talsmann for den ukrainske hæren sa imidlertid til BBC natt til tirsdag at kampen om veien inn til Debaltseve fortsatt pågikk. Flere tusen ukrainske soldater antas å befinne seg i og ved byen, som ligger dypt inne i et opprørskontrollert område.

Minst sju ukrainske soldater og fem sivile er blitt drept i kamper ulike steder i Øst-Ukraina det siste døgnet, ifølge ukrainske myndigheter og talsmenn for opprørerne.

Merkel møtte Obama Utviklingen på slagmarken skjer samtidig som europeiske land gjør nye diplomatiske framstøt for å få slutt på kampene.

En ny fransk-tysk fredsplan ble presentert i forrige uke. Mandag diskuterte Tysklands statsminister Angela Merkel krisen med USAs president Barack Obama, og onsdag skal det etter planen holdes et nytt toppmøte om Ukraina.

 BOLIG:  Et sønderskutt bolighus mandag i byen Uglegorsk. Foto: DOMINIQUE FAGET, AFP/NTB Scanpix.
BOLIG: Et sønderskutt bolighus mandag i byen Uglegorsk. Foto: DOMINIQUE FAGET, AFP/NTB Scanpix. Vis mer

Meningen er at Merkel og presidentene Vladimir Putin, François Hollande og Ukrainas Petro Porosjenko skal delta på møtet.

Men Putin har sagt at det er usikkert om det blir noe av samtalene for hans del.

Ukraina, vestlige land og NATO anklager Russland for å ha sendt soldater og militært utstyr over grensen til Ukraina for å støtte opprørerne der. Dette avviser russiske myndigheter, som insisterer på at de forsøker å løse konflikten.

- Russland er et land som virkelig er interessert i å løse denne krisen, sier regjeringstalsmannen Dmitrij Peskov ifølge nyhetsbyrået RIA.

Anklager vestlige land USA og EU forsøker derimot å destabilisere Ukraina, ifølge Peskov. Han hevder dette er formålet med USAs planer om mulige våpenleveranser til Ukraina og EUs nye sanksjoner mot Russland.

Barack Obama har ennå ikke bestemt seg for om USA vil forsyne Ukrainas regjering med våpen, og Merkel har uttrykt sterk skepsis til dette forslaget.

 SKUTT I STYKKER:  En stridsvogn fra det ukrainske forsvaret utenfor byen Uglegorsk mandag. Foto: DOMINIQUE FAGET, AFP/NTB Scanpix.
SKUTT I STYKKER: En stridsvogn fra det ukrainske forsvaret utenfor byen Uglegorsk mandag. Foto: DOMINIQUE FAGET, AFP/NTB Scanpix. Vis mer

Ikke overraskende er også lederen for den russiske regjeringens sikkerhetsråd, Nikolaj Patrusjev, skeptisk til de amerikanske planene. Han tror Russland vil reagere med diplomatiske midler dersom det blir noe av våpenleveransene.

På den annekterte Krim-halvøya og andre steder i Sør-Russland begynte russiske soldater militærøvelser dagen før toppmøtet i Minsk. Over 600 soldater deltok i øvelsen på Krim, ifølge den russiske svartehavsflåten.

(NTB-Reuters-AFP).

 MARIUPOL ONSDAG:  Ukrainianske styrker passerer et sjekkpunkt på vei inn i den stragiske havnebyen. Foto: Petr David Josek, AP/NTB Scanpix.
MARIUPOL ONSDAG: Ukrainianske styrker passerer et sjekkpunkt på vei inn i den stragiske havnebyen. Foto: Petr David Josek, AP/NTB Scanpix. Vis mer