Russiske raketter utløst av brann

En brann og eksplosjon i en militærbase utenfor Moskva sendte av gårde to raketter fra Russlands mest moderne luftforsvarssystem, melder NTV-TV.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brannen i Ramenskoje tre mil sørøst for Moskva spredde seg til to S-300 enheter, som eksploderte og sendte de to rakettene av gårde. S-300 er en oppgradert versjon av det amerikanske Patriot-systemet som ble brukt under Golfkrigen i 1991. Meldingene sier ikke noe om hvor rakettene landet.

Trykket fra eksplosjonen blåste ut vindusruter i husene i en nabolandsby, som ble evakuert. Det er foreløpig ingen forklaring på hvordan brannen oppsto.

Gransker ulykken

Øverste sjef på luftforsvarsbasen, Gennadij Vasiljev, sier bare en full gransking kan fastslå om rakettene ble avfyrt som følge av eksplosjonen.

- Bare en kommisjon kan fastslå hva som gikk til værs, sa han til TV-kanalen RTR. Han betviler meldingene om at det faktisk var raketter som gikk av, og mener de antakelig eksploderte på bakken.

- Rakettene lå nede, så de kunne ikke gå til værs, mener han. -En ting er sikkert: dette var en ulykke, fordi noe sånt skal aldri skje under normale omstendigheter, og det har aldri hendt før.

Det brant i tre og en halv time på basen før den ble oppdaget ved 13-tiden lokal tid, ifølge en anonym tjenestemann i Kreml. Kilden avviser at det skjedde noen «uautorisert» avfyring av luftvernraketter. Samtidig opplyser kilden at luftforsvarets stab inspiserer stedet, hvilket tyder på at det har skjedd en alvorlig ulykke.

Flere alvorlige uhell

For en måned siden mistet russerne kontakten med varslingssystemet for innkommende raketter, etter en brann i satelittkommunikasjonssenteret utenfor Moskva. Russland var uten kontakt med fire militære satellitter i minst tre døgn.

Topphemmelige militære installasjoner ligger spredt over hele Moskva-regionen, blant annet i Ramenskoje. Det er første gang man har hørt om en ulykke der toppmoderne raketter er blitt skutt ut i lufta nær den russiske hovedstaden.

Russisk forsvar har lenge måttet klare seg på veldig små budsjetter, og fortsetter å bruke utstyr lenge etter at det skulle ha vært kassert og erstattet med nytt.

(NTB)